Her mevsim badem

Baharın geldiğini nereden anlarsınız?

Manav tezgahlarında yerini almaya başlar ya çağla, işte bana baharı müjdeleyen şey budur. Gerçi şimdilerde gerek küresel ısınmanın, gerek kullanılan birtakım kimyasal maddelerin etkisiyle meyvelerin mevsimi şaştı ama simgesel olarak da olsa, çağla bahar mevsiminin meyvesidir. Peki, çağlanın aslında bir terim olduğunu ve genel olarak büyük çekirdekli meyvelerin olgunlaşmamış halini temsil ettiğini biliyor muydunuz? Ya da baharda çağla diye yediğimiz meyvenin bademin olgunlaşmamış hali olduğunu. Yani aslında bademdir havalar ısınmaya başladığında yediğimiz şey. Asıl badem ise ağustos-eylül aylarında oluşur. Sert çekirdek biçimini alan badem, daha sonra da bu çekirdeğin içinde, beyaz, bir ucu yassı bir ucu sivri iç bademe dönüşür ki bizim kuru yemişçilerden kavrulmuş olarak aldığımız badem budur.

Anavatanı İran ve Afganistan olan badem, yağ bakımından zengindir ama bu yağlar doymamış yağlar olduğundan kötü kolesterolün düşmesine yardımcıdır. Badem çok miktarda E vitamini içerir ve kalp krizi riskini azaltır. Yapılan araştırmalar, bademin kan şekerini dengelediğini ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Yani boşuna "Her gün birkaç tane badem yiyin" demiyor uzmanlar.

Deniz ürünlü kanepeler

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

á 7-8 dilim tost ekmeği

Dipsos için;

á 1 adet küçük kutu ton balığı konservesi

á 1 adet küçük boy kuru soğan

á 2 yemek kaşığı yemek diyet mayonez

á 2 yemek kaşığı krem peynir

(herhangi bir krem peynir türü kullanabilirsiniz)

á 1/2 çay kaşığı karabiber, kırmızı pul biber varsa 1 çay kaşığı tatlı hardal

Üzeri için;

á 2-3 dilim somon füme

á Siyah ya da kırmızı havyar

á Çiroz

á Ançuez

á Karides

á Kapari, salatalık turşusu

Tost ekmeklerinin (tuzlu bisküvi, kepekli ya da çavdarlı ekmek de kullanabilirsiniz) üzerine süreceğimiz dipsosu hazırlamak için; ton balığını yağını süzerek derin bir kaba koyun. Çatal yardımıyla püre haline getirip üzerine kuru soğanı rendeledikten sonra tekrar karıştırın. Üzerine sırasıyla mayonez ve krem peyniri ilave edin. Karabiber ve kırmızı pul biberi serpiştirdikten sonra varsa hardalı katın. Malzemeleri iyice karıştırın. Diğer taraftan, tost ekmeklerini dört eşit parçaya bölün. Üzerlerine önce hazırladığınız dipsosu sürün.

İşin bundan sonrası yaratıcılığınıza kalıyor. Somon füme dilimlerini küçük parçalara ayırıp koyun. Kapari tanelerini serpiştirin. Kırmızı ya da siyah havyarı sürün. Karides, salatalık turşusu, çiroz, ançuez de kullanabilirsiniz. Hazırladığınız kanepeleri servis tabaklarına yerleştirip servise sunun.

Öer’in çıtır

bisküvisi


10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 12 tepeleme yemek kaşığı un

á 3 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri

á 2 adet yumurtanın sarısı

(oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

(yumurtanın beyazı üzerine sürülecek)

á 1 paket vanilya

á 150 gr yumuşamış bitkisel margarin

Üzeri için;

á 1 çay bardağı dövülmüş fındık içi

Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini ve yumurtaları çukur bir kaba koyun. Pudra şekeri, un ve vanilyayı başka bir kaba aktarıp karıştırın. Vanilyalı karışımı yumurtalı yağın üzerine aktarıp yoğurmaya başlayın. İncecik çekilmiş fındık içini de ekleyip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları yuvarlayın. Hamur parçalarını, tezgahın üzerinde merdane yardımıyla, yarım santim kalınlığında açın. Hamurdan, şekilli kurabiye kalıplarıyla ya da çay bardağı ağzıyla şekiller çıkarın. Kurabiyelerin üzerine, fırça yardımıyla ayırdığınız çırpılmış yumurta akını sürün. Yaklaşık 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri sararıncaya kadar, 15-18 dakika pişirip hemen çıkarın. Soğuyunca servise sunun.

Not: Bu bisküviler ince olduğu için çok kısa sürede pişer. Çok pişirdiğinizde sertleşeceği için pişme süresini iyi ayarlamanız gerekir.
Yazarın Tüm Yazıları