Her çağda lezzet

Dünya çok çabuk değişip gelişen bir gezegen...

Gerek malzeme imkanları, gerekse teknolojik gelişmeler doğrultusunda, pişirme teknikleri de değil bundan binlerce yıl öncesine, 10 yıl öncesine göre bile çok değişti. Ancak yine de "atalarımızın" ne yediğini, nasıl beslendiğini merak etmeden edemiyor insan.

Antik dönem damak tadıyla ilgili en net bilgi şudur; o dönemin insanları yemeklerinde baharatları, balı ve sirkeyi çok kullanmışlardır. Bir de ne olduğunu kesin olarak bilmediğimiz balık sosları vardır ki, bu sos pek çok tarifin malzeme listesinde yerini alır. Malzeme listelerinde genellikle o yemekte hangi malzemenin kullanıldığı yazar. Ancak bu malzemelerin miktarı çoğunlukla belirtilmemiştir. Buradan çıkardığımız sonuç da dönemin köle aşçılarının kendi yaratıcılıklarını kullanarak yemek yaptıklarıdır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Yunan ve Roma uygarlıklarının -ki bu iki uygarlık antik çağın belkemiği niteliğindedir- baskın tatları bal, sirke, mayalanmış balık sosu, bol miktarda taze ve kuru ot karışımı ile baharatlardır. Acı ile tatlı, ekşi ile tatlı karıştırılır ve ortaya yaratıcı bir mutfak çıkar. Her dönemde olduğu gibi, antik dönemde de yeme-içme insanların hayatı için vazgeçilmezmiş. Ve antik dönem insanı da yemeğini lezzetli kılmayı en az bizim kadar iyi bilirmiş.

Biberiyeli kuzu but tandır

Malzeme listesi

1 adet kuzu budu (1-1,5 kg. ağırlığında)

10 diş sarmısak

2 adet orta boy kuru soğan

5 su bardağı sıcak su

Sos için;

4 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı ketçap

2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt

2 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kuru kekik, nane

2 yemek kaşığı kuru biberiye

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

120 dakika


Kuzu budunu yıkayıp süzün. Sarmısakları soyup bütün halde bırakın. Soğanları soyup ortadan ikiye bölün. Zeytinyağı ve ketçabı bir kaseye aktarın. Üzerine yoğurdu ekleyip tuz, karabiber, kuru kekik ve naneyi ilave edin. Çatal yardımıyla iyice çırpın. Varsa biberiyeyi de ekledikten sonra sosu elinizle ya da fırça yardımıyla budun her tarafına sürün. Budu fırın tepsisine yerleştirin. Soğan ve sarmısakları tepsiye serpiştirip 5 su bardağı sıcak suyu aktarın. Üzerini alüminyum folyoyla kapatın. 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında en az 2 saat kadar pişirin. Fırından çıkardığınız buda çatal batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Çatal ete rahatça batıyorsa yani et yumuşamışsa pişmiş demektir. Fırından çıkardığınız eti sıcak sıcak servise sunun.

Bademli kayısılı keşkül

Malzeme listesi

1 su bardağı file badem (çekilmiş badem içi)

3 adet yumurtanın sarısı

2 su bardağı tozşeker

2 yemek kaşığı mısır nişastası

1 yemek kaşığı un

1 paket vanilya

6 su bardağı süt

2 yemek kaşığı Hindistancevizi

10-12 adet kayısı reçeli (kayısı kompostosu da kullanabilirsiniz)

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Yumurta sarılarını orta boy bir tencereye kırıp mikserin yüksek devriyle 1-2 dakika kadar çırpın. Üzerine tozşeker, mısır nişastası ve unu ekleyin. Vanilyayı katıp sütün 3 su bardağı kadarını ilave ederek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika daha çırpın. Kalan sütü de tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca üzerine Hindistancevizi tozu ve file bademin yarısını ekleyip 2-3 dakika daha karıştırarak kaynatın ve ocaktan alın. Karıştırarak hafifçe ılık hale getirdiğiniz keşkülü cam kase ya da kadehlere boşaltın. Üzerine kayısı reçelinin tanelerinden paylaştırıp, kalan file bademleri serpiştirin. Buzdolabına koyup soğutun. Üzerine ya da yanına minik kurabiyeler ya da bisküviler koyarak servise sunun. Keşkülün üzerine bir top vanilyalı dondurma ya da Maraş dondurması koyarsanız, daha lezzetli bir hal alacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları