Biz Türkler’in çok sevdiği bir tatlıdır helva. Adı Arapça’dan gelse de bizim en eski ulusal tatlılarımızdandır.
Kökeni ise eskilere dayanır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde o kadar benimsenmiş ki bu tatlı, helvacılık, tatlıcılıktan ayrı bir meslek olarak tanımlanmış.
Ancak bu topraklarda yaşayan insanlar için her zaman o kadar da kolay olmamış helva yemek... Öyle zamanlar yaşanmış ki, helvanın ana maddesi olan şeker çok az bulunan ve pahalı bir madde halini almış. İşte böyle şekersiz zamanlarda bile helvasız kalınmamış. "Madem şeker bu kadar pahalı, ben de onun yerine pekmez, üzüm ve bal kullanırım ama helvasız kalmam" deyip şekerin alternatifleriyle yapmış helvasını ve afiyetle yemiş.
Herhalde bu alternatif şekerlerin en pahalısı bal olmuş. Yani öyle ya da böyle helva yemekten asla vazgeçmemiş Türk insanı. Hálá adet, gelenek ve göreneklerimizin bir parçası olmaya devam ediyor helva. Ancak öyle herkes helva yapamıyor. Mahallelerde "onun helvası yenir" dediğimiz insanlar var. Çünkü helva yapmak gerçekten ustalık işi. Mutlaka ağır ateşte ve sabırla dakikalarca kavrulur bir kere helva ve hafif kehribar rengine dönüşmesiyle beraber sulu ya da sütlü şerbeti eklenir. Yani öyle "dur bir helva kavurayım" diyen herkes helva yapamaz.
Sarmısaklı Hazerfan güveci
8 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
90 dakika
Yapılışı:
Mantarlar tazeyse akan suyun altında iyice yıkayıp ortadan ikiye bölün. Konserve mantarların sadece suyunu süzmeniz yeterli olacaktır. Taze patatesleri soyup yıkadıktan sonra, tam ortadan ikiye bölün. Patatesleri suya koyarak bekletin. Kırmızı ve yeşil biberlerin saplarını ayırıp, tohumlarını ayıkladıktan sonra iki santimlik parçalar halinde halka halka doğrayın. Soğanları yemeklik çok ince dilimleyin. Sarmısakları ayıklayıp bütün olarak bırakın. Domatesleri soyup iri kuşbaşı et formunda doğrayın. Kuşbaşı kuzu etini, soğanları, mantarları sıvıyağı, kuru kekik ve naneyi karıştırıp orta boy, kenarları yüksek bir güvece, cam ya da porselen bir fırın kabına yerleştirin. Sebzeleri ve patatesleri de derin bir kapta karıştırıp tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra etin üzerine yayın. Tereyağı ya da margarini fındık kadar parçalara ayırarak sebzelerin üzerine yerleştirin. Üzerine 3 su bardağı kadar sıcak suyu da gezdirin. Kabın üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyoyla sıkı sıkı kapatıp 10 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında en az 90 dakika pişirin. Eğer varsa kapaklı fırın kabını da kullanabilirsiniz. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
á 500 gr. kuzu kuşbaşı et
á 150-200 gr. taze mantar
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 2 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane
á 6 yemek kaşığı sıvıyağ
á 10-15 adet sarmısak
á 1 adet kırmızı dolmalık biber
á 3-4 adet yeşil sivribiber
á 3 adet orta boy domates
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 25 gr. tereyağı
á 8-10 adet orta boy taze patates
Kayısılı kek Margarit
Malzeme listesi
á 4 adet yumurta
á Türk kahvesi fincanıyla 4 fincan tozşeker
á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan sıvıyağ
á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan hazır kayısı suyu
á Türk kahvesi fincanıyla 4 fincan un
á Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan buğday nişastası
á 1 paket kabartma tozu
á 1 paket vanilya
á 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
Üzerinin sosu için;
á 2 su bardağı su
á 4 çay kaşığı dolusu buğday nişastası
á 5 yemek kaşığı tozşeker
á 2 yemek kaşığı tepeleme kakao
Yapılışı:
Yumurtaları derin bir karıştırma kabına kırıp üzerine tozşekeri ilave ederek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Üzerine sıvıyağ ve kayısı suyunu ekleyip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Un, nişasta, kabartma tozu ve vanilyayı başka bir derin kapta karıştırın. Karışımı tel süzgeçle eleyerek portakallı karışımın üzerine aktarın. Son olarak, ince çekilmiş ceviz içini de ilave edip tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar karıştırın. Böylece koyu muhallebi kıvamında bir kek hamuru elde edeceksiniz. 25-30 santim çapındaki kek kalıbını sıvıyağla yağlayıp içine 1 yemek kaşığı kadar un serpin. Sonra da kalıbı ters çevirip fazla unu lavaboya boşaltın. Hazırladığınız kek hamurunu bu yağlı ve unlu kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konumuna ayarladığınız fırında 40-45 dakika, kabarıncaya kadar pişirip çıkarın. Diğer taraftan, sosunu hazırlamak için; suyu, kakaoyu, buğday nişastası ve tozşekeri küçük bir tencereye koyun. Tel çırpıcı yardımıyla çırpıp nişastayı iyice erittikten sonra kısık ateşte, sürekli karıştırarak sos kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayan ve koyulaşan sosu ocaktan alın. İsterseniz pürüzsüz bir kıvama gelmesi için mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Biraz ılınınca soğuk kekin üzerine gezdirip taze kayısılarla süsleyerek servise sunun.