Haydi gençler gastronomi bölümüne!

Son dönemde üniversitelerde “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” adı altında kurulan bölümlerin sayısı hızla artıyor.

Haberin Devamı

Gençler arasında da çok popüler olan ve ilgi gören “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” branşının aslında ne olduğu, bu bölümde ne gibi derslerin verildiği, mezunların nasıl iş bulacağı hâlâ merak konusu.

Bugüne değin turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okullarının içinde tanımladığımız yiyecek üretimi (yani aşçılık) ve servisi konusu artık “gastronomi” bölümü olarak ayrılıp dört yıllık lisans eğitimi verecek şekilde konumlandırıldı.

Amaç, yöneticilik yapabilecek uluslararası standartlarda şefler yetiştirmek.

Gastronomi bölümlerinin bir kısmı üniversitelerin turizm fakülteleri içinde, bir kısmı da güzel sanatlar fakültelerine bağlı olarak açıldı.

Turizm fakültelerinin gastronomi bölümleri daha çok yiyecek-içecek, servis, ağırlama gibi konulara ağırlık verirken, güzel sanatlar fakültelerine bağlı olan gastronomi bölümleri uygulamalı resim, heykel, estetik sanatsal derslere ağırlık veriyor.

Haberin Devamı

AŞÇILIK BİR SANAT AŞÇI BİR SANATÇIDIR

Yemeğin sadece lezzetten ibaret olmadığını söyleyen, yemekle sanatı birleştirerek şaşırtıcı, orijinal, sanatsal bir tabak hazırlayıp sunmanın önemini vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Sevgili İlkay Gök, “Aşçılık bir sanat, aşçı bir sanatçıdır” sloganıyla eğitim verdiklerini söylüyor.

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Sevgi Çekiç’in de ifade ettiği gibi mezunlar; yiyecek işletmelerinde, gıda üreticilerinin ARGE’sinde, restoran, kafe, turistik tesislerde, yemek fabrikalarında, yazılı ve görsel medyada ya da eğitmen sıfatıyla yemek okullarında çalışma olanağı bulabiliyor.

Bendeniz de Yeditepe Üniversitesi’nde “Medya ve Yemek” konusunda verdiğim seminerlerle başladığım derslere, Okan Üniversitesi’nde “Moleküler Gastronomi” ile devam ediyorum.

Gençlerin ilgi ve istek duydukları alanlarda çalıştıklarında başarılı olacaklarına inanıyorum.

Ancak unutmamak gerekir ki; ne iş olursa olsun, bıkmadan usanmadan çalışan, çok çabalayan, fedakârlık yapabilen başarıyı yakalıyor. Tüm gençlerin yolu açık olsun.

Yazarın Tüm Yazıları