Hassas, denizci okurlarım

Geçen hafta lüfer balığından bahseden yazımızda bir hata sonucu kofana yerine kefal yazınca ortalık fena karıştı.

Konuyla ilgili pek çok sayıda ileti aldık. Yazımızda lüfer balığından bahsetmiş ve bu aileye ait balıkları küçükten büyüğe doğru sıralamıştık. Herkes yazdığı iletide doğru bildiğini söylemiş, lüferin büyüklüğüne göre alacağı isimleri sıralamış.

Öncelikle yapılan hatadan dolayı sevgili hassas okuyucularımdan özür diliyor ve Boğaz’ın bu eşsiz lezzetteki balığının küçükten büyüğe doğru hangi isimlerle anıldığını tekrar yazıyorum: Efendim, ağırlığı 20/1 kg. olanına defne yaprağı, 16-18/1 kg. olanına çinekop deniyor. Ağırlığı 9-12/1 kg. olanı sarıkanat olarak adlandırılırken 3-8/1 kg’lığına lüfer deniyor. Eğer ağırlığı 1-2/1 kg’den büyükse kofana diye adlandırılıyor.

Belki size saçma gelecek ama istemeden yapılmış bu hatanın sonuçları beni hem biraz şımarttı hem de mutlu etti. "Bir Yemek Masalı" köşesinin dikkatli okuyucuları olması çok hoş. İnsan yazarken boşluğa yazarmış gibi hissediyor, ama bir hata yapıldığında bir de bakıyorsunuz ki sizi gerçekten takip eden pek çok insan var. Beni mutlu eden bir başka şey de denize ve onun bize sunduklarıyla ilgili bilgili bir millet olmamız. Bu tecrübe bana gösterdi ki Türkler hem boğazına, hem de denize ve denizciliğe düşkün.

Pastane usulü tuzlu kurabiye

12 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

Hamur için;

l 125 gr. bitkisel margarin

l 2 yemek kaşığı tozşeker

l Yarım su bardağı süt

l 1 paket kabartma tozu

l 4 su bardağı un

l 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ

l 2 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

l 1 adet yumurtanın sarısı

l 1 yemek kaşığı çörekotu

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında yumuşamış margarin, süt, sıvıyağ, tozşeker, tuz ve kabartma tozunu bir kaba koyup karıştırın. Unu da yavaş yavaş ilave edip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamurun üzerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan küçük parçalar koparıp tezgahın üzerinde uzun yuvarlak şeritler oluşturun. Hamur rulolarının uçlarını birleştirip çevirerek burgu şekli verin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin. 175 dereceye ayarladığınız fırının alt rafında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmelerini bekleyip servise sunun.

Pişmaniyeli dondurmalı cheese kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Malzeme listesi

l 1 paket kakaolu bisküvi (18-20 adet)

l 100 gr. eritilip ılıtılmış bitkisel margarin

l 2 paket labne peynir (200 gr. x 2)

l 1 paket hazır süt kreması (200 ml.)

l 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı toz şeker

l 1 paket vanilya

l 3 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış olmalı)

l 1 su bardağı dolusu pişmaniye

YAPILIŞI: Yaklaşık 25-30 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbı alüminyum folyoyla kaplanır. Bisküviler mutfak robotunda un haline getirildikten sonra derin bir kaba koyulur. Üzerine ılık haldeki margarin aktarılıp hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur folyo yayılmış kalıba bastırılarak yerleştirildikten sonra buzdolabında bekletilir. Diğer taraftan, labne peynir, yumurta sarıları ve toz şeker derin bir kapta, çatal yardımıyla çırpılır. Vanilya ve krema da başka bir kapta mikserin yüksek devriyle çırpılıp peynirli karışıma ilave edilir ve kaşıkla karıştırılır. Yumurta akları da mikserin önce düşük, sonra yüksek devriyle 8-10 dakika kadar çırpılarak beyazlaştırılıp katı hale getirilir. Bembeyaz olan yumurta akı tahta bir kaşıkla yavaş yavaş peynirli karışıma eklenir ve hafifçe karıştırılır. Buzdolabındaki hamur çıkarılıp içine bu karışım yayıldıktan sonra üzeri düzeltilir. Cheese kek derin dondurucuya koyulup en az 7-8 saat ya da bir gece bekletilir. Dondurucudan çıkarılıp kilidi açılır ve servis tabağına çıkarılır. Üzeri pişmaniye veya çikolata parçalarıyla süslenerek servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları