Hasa Sultan’ın şifası

Her ülkenin kendine özgü tatları, yemekleri, yeme alışkanlıkları vardır; ama bence pek azı Türk mutfağındaki farklılık ve zenginliğe sahiptir.

Hemen her şehrimizin kendine özgü "meşhur" bir yemeği veya tatlısı var. Manisa’nın mesir macunu da bunlardan biri. Zamanında cinsel gücü artırıcı etkisi olduğu düşünüldüğünden -nedendir bilinmez- kadınlardan uzak tutulan mesir macununun bir hikáyesi de var. Rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hasa Sultan Manisa’da hastalanır. Sultan da zamanın meşhur şifacısı Merkez Efendi’den annesini iyileştirecek bir ilaç bulmasını ister. Tarçın, rezene, karabiber, meyan kökü, çörekotu, mercan köşk, bal, sinameki, portakal kabuğu, zencefil, kişniş, kimyon, anason ve pekmez gibi 41 çeşit malzemeyi bir simyacı gibi özenle karıştıran Merkez Efendi, sonunda Hasa Sultan’ı sağlığına kavuşturan bu şifalı macunu yaratır. Akıl hastalığı da dahil pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılan mesir macunu, hálá Manisa’da bahar şenliklerinin bir parçası olarak Sultan Camii’nin tepesinden halka dağıtılıyor.

Tavuklu Bolivya makarnası

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

 1 paket makarna

 1 yemek kaşığı bitkisel margarin

 2 adet yeşil soğan (yalnızca yeşil kısımları kullanılacak) 

2 adet haşlanmış tavuk göğüs eti (yaklaşık 150-180 gr) 

2 su bardağı dolusu konserve mısır (yaklaşık 250 gr) 

1 su bardağı süt

 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Makarna sosunu hazırlamak için, margarini derin bir tavaya ya da orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Taze soğanların yeşil kısımlarını incecik doğrayıp kızgın yağa aktarın. Diğer taraftan, haşlanmış tavuk etlerini serçe parmağı kalınlığında ve uzunluğunda parçalar oluşturacak şekilde didikleyin. Soğanı sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavuduktan sonra üzerine tavuk etlerini ekleyip, süzerek çıkardığınız konserve mısırı hemen ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpiştirip karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. Son olarak, sütü aktarıp ocağın altını kısın ve sosu 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Makarnayı, kaynayan bol tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Süzme işlemini yapaken makarnanın biraz sulu kalmasına dikkat edin. Süzdüğünüz makarnayı tekrar tenceresine aktarıp tavuklu mısırlı sosu makarnanın üzerine ekleyin. İyice karıştırıdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Yoğurt soslu turşu salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Malzeme listesi

 4 adet orta boy salatalık turşusu (veya 15-20 adet kornişon turşusu) 

7-8 adet yeşil salata yaprağı

 4-5 dilim salam

Sos için

 1 su bardağı tatlı yoğurt

 2 çorba kaşığı dolusu mayonez (light olabilir) 

1 çay kaşığı tuz, karabiber

 1 çay kaşığı toz kekik, kırmızı pul biber

Yeşil salatanın yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra ince ince doğrayarak derin bir kaseye aktarın. Yaklaşık 10-15 santim uzunluğundaki salatalık turşularını ya da küçük kornişon turşularını incecik halkalar halinde dilimleyip salata yapraklarının üzerine aktarın. Kalınca dilimlenmiş salamları tavla zarı formunda doğrayıp kasenin içine ekleyin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için yoğurt ve mayonezi geniş bir kaseye aktarıp çatalla çırpın. Üzerine tuz, karabiber, toz kekik ve kırmızı pul biberi serpin. Tüm malzemeleri çırparak iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu kasedeki salata malzemelerinin üzerine aktarıp karıştırın ve soğuk olarak servise sunun. Bu salatanın sosunu sadece sirke ve zeytinyağıyla da yapabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları