Hangi yemeğe hangi şarap

Evde özel günler için sakladığınız bir şişe şarabınız var. Nihayet uygun bir akşam yemeği için açıyorsunuz şişeyi.

Ama şarabın tadı hiç de beklediğiniz gibi değil. Çünkü şarabın tadını gerektiği gibi alabilmek için yanında uygun yemeği de yemeniz gerekiyor.

Hangi şarabı hangi yemekle içeceğiniz ise tam bir uzmanlık konusu olmasa bile hakkında fikir sahibi olunması gereken bir husus. Bu, aynı zamanda yemeğin tadını gerektiği gibi alabilmek için de önemli. Şarabın tadı yemeğin tadından baskın olmamalı bir kere. Yemeğin fazla limonlu ya da sirkeli olması şarabı buruk olarak algılamanıza neden olacaktır. Ayrıca çok yağlı yemeklerle içilen şarapta da metalik bir tat alınacaktır. Yağlı yemeklerle içilen şarabın tanenli ve alkol oranı yüksek olanlardan seçilmesi de bir başka önemli husustur. Ancak alkol derecesi yüksek şaraplar baharatlı yemeklerle içilmemelidir. Çünkü, bu şarap zaten baharatlı olan yemeği aşırı baharatlı olarak algılamamıza neden olacaktır.

Fırında kremalı

levrek balığı


6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

1-1,5 kg levrek balığı filetosu

(Çinekop ya da dil balığı filetosu da kullanılabilir.)

1 çay kaşığı tuz, karabiber



Sos için;

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı dolusu un

2 su bardağı süt

1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

2-3 adet orta boy domates

Levrek balığının orta kemiği ve kılçıkları balıkçıda temizletilir. Kuyruk ve kafası kesilir. Derisi soyulup atılır. Böylece kılçıksız, kemiksiz balık parçaları yani, fileto edilmiş balıklar elde edilmiş olacaktır. Balık parçaları yıkanıp süzülür ve üzerine tuz, karabiber serpilerek süzgeçte bekletilir. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; zeytinyağı ve un küçük bir tencereye koyulup orta ısılı ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak 1-2 dakika, hafifçe sararıncaya kadar kavrulur.

Üzerine süt eklenip tuz ve karabiber serpildikten sonra karıştırmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına gelip kaynamaya başlayınca ocaktan alınır. Üzerine hazır süt kreması katılıp 1-2 dakika hızlı hızlı çırparak karıştırılır. Orta boy bir fırın kabı 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağla yağlanır. Süzgeçteki balıklar fırın kabına yan yana yerleştirilir. Hazırlanan sos kaşıkla balıkların üzerine gezdirilir. Rendelenmiş peynir balıkların üzerine paylaştırılır. Domatesler soyulup halka halka doğrandıktan sonra balıkların üzerine dizilir. Balıklar, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika kadar pişirlip çıkarılır. Sıcak sıcak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları