Paylaş
Ancak ürün piyasaya çıktığında kimse bu yeni bardağa aida demez. Harflerin şeklinden ötürü bu bardakların adı Türk insanının ağzına ajda diye oturur ve öyle de kalır.
Evet, benim anneminki de dahil olmak üzere pek çok tiryakinin çay bardağı tercihini ince belliden ajdaya çevirmiş olan meşhur serinin bilindik hikayesi böyle.
İster ince bellide içelim, ister ajda bardakta, istersek de fincanlarda; hemen hepimizin çay içmek için tercih ettiği materyal camdır, değil mi? Çünkü cam, rengi ve duruluğu en iyi gösteren malzeme ve çay için bu iki özellik çok önemli.
Yani cam bardaktaki çay, kendisini demleyenin bu işte ne kadar usta olduğunu hemen açık eder ve özene bezene demlediğiniz çayı ikram ettiğiniz insan benim dedem gibi çay tutkunu ve biraz da aksiyse siz de defalarca çay demlemek zorunda kalabilirsiniz.
Çay, Türkiye’nin hemen her yöresinde en çok içilen içecektir. Yıllar geçtikçe kahvenin tahtına oturmuş ve bir daha da kalkmamıştır.
Türkiye yeme-içme kültürü bakımından renkli bir coğrafya olduğuna göre, çay içme şekillerinin de yöreden yöreye farklılık göstermesi de çok doğaldır.
Dilerseniz, yarınki yazımızda çayın Türkiye’deki değişik içme şekillerini anlatalım...
Kayınvalidemin baduş çorbası
Yeşil fasulyenin uçları kesilip atılır. Bir santim kalınlığında dilimlenir. Yıkanıp süzüldükten sonra bir kenarda bekletilir.
Zeytinyağı orta boy tencerede kızdırılıp incecik, yemeklik doğranmış soğanlar kızgın yağda 4-5 dakika kavrulur. Üzerine salça, varsa kıyma, incecik halkalar halinde doğranmış sivri biber ve küp küp doğranmış domates eklenip kavrulmaya devam edilir. Et ya da tavuk suyu da ilave edilir.
Çorba kaynamaya başlayınca, yıkanıp süzülmüş mercimek, bulgur, taze fasulye, tuz ve karabiber de katılarak sebze çorbası kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Üzerine kızdırılmış tereyağına eklenen reyhan ve kırmızıbiber gezdirilerek servise sunulur.
Not: Çok lezzetli yemekler yapan kayınvalidem bu çorbayı reyhan koymadan pişirmez...
1 su bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı pilavlık bulgur
Yaklaşık 250 gr taze yeşil fasulye
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Varsa 2-3 adet orta boy domates
2-3 adet yeşil sivri biber
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
8 su bardağı et ya da tavuk suyu
Varsa 3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Ayrıca; 20-30 gr tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı biber
6 çay kaşığı kuru reyhan (Kuru nane de kullanabilirsiniz.)
Paylaş