Hamburgerin ülkemizdeki rakipleri, ekmek arası köfte veya döner, kokoreç, çöp midye değildir. Hamburger esas darbeyi dürümden yemiştir.
Ayaküstü kebap yemeye formül arayan kebapçılar, taa 11’inci yüzyıldan beri Türk mutfağında olan dürümü dükkanlara, büfelere, tekerlekli, yürüyen karavanlara taşıdılar. Zaten tadına aşina olduğumuz ve vazgeçemediğimiz kebaplar, böylece ayaküstü yeme kolaylığına erişti. Yabancıların "wrap" dedikleri bizim dürüm, şimdi de bir anda hızla tırmanışa geçti. İstanbul’un her semtinde beliren simit sarayları, aynı hamur ve susamıyla ancak kaşar, sucuk, zeytin, hatta çikolata gibi katılımlarla zenginleşerek, moda oluverdi. Böylece hamburgerin önlenemez çöküşü hızlandı.
Güveçte yemek pişirmeye meraklıysanız, satın aldığınız güveci yıkamadan kuru bezle silin. Sonra içini margarinle yağlayıp, ısıtılmış fırında yarım saat bekletin. Soğuyunca temizce yıkayın.
PRATİK TARİFLER
Bodrum çökertmesi
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
4 adet biftek
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kekik
4 adet patates
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı yoğurt
İstenirse; pilav ve kiraz domates
Önce biftekleri bir kesme tahtasının üzerinde uzunlamasına parmak şeklinde doğrayalım. Bir tavaya koyduğumuz sıvıyağda etleri 5 dakika kadar kızartalım. Tuz, karabiber ve kekik ekleyerek 10 dakika daha, önlü-arkalı çevire çevire kızartıp, etleri ocaktan alalım. Bir tarafta patatesleri soyup, yıkayalım. İster halka halka, ister çubuk çubuk doğrayalım. Bir başka tavaya koyduğumuz ve kızdırdığımız sıvıyağda patatesleri çevirerek iyice kızartalım. Aynı yağda, yıkanmış, kurulanmış ve sadece sapları kesilmiş sivri biberleri de kızartalım. Öte yandan yoğurdu, çukur bir tasın içinde çatalla iyice çırpalım. Şimdi de bir servis tabağını önümüze alalım. En alta kızarmış patatesleri dizelim, üzerine yoğurdu düzgünce serelim. En üste kızarmış parmak etleri yerleştirip, yeşil biberlerle süsleyelim. Yanına pilav ile kiraz domatesler ekleyerek servis yaparsak, yemeğimiz daha şık ve doyurucu olacaktır.
Sütlü kabak çorbası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
4 adet orta boy dolmalık kabak
1/2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
3 su bardağı süt
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 demet dereotu (çok ince kıyılmış)
Önce kabakların kabuklarını kazıyıp yıkadıktan sonra, iri parçalara bölüp, üzerini kapatacak kadar su ekleyip, haşlanmaya bırakalım. İyice yumuşayan kabakları süzelim. Birkaç dilim süsleme için ayırıp, kalanları robotta ya da çatalla ezip, püre haline getirelim. Öte yandan orta boy bir tencerede yağı eritip, hemen unu ekleyelim. Un hafifçe sararıncaya kadar, 1-2 dakika kavuralım. Üzerine sütü yavaşça ilave edip, karıştırmaya devam edelim. Hemen suyu ve püre kabakları da katarak, çorba kaynayıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirelim. 5 dakika daha kaynatıp, ocaktan alalım. Tuz, karabiber ekleyip, karıştıralım. İnce kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunalım.