Paylaş
Örneğin “Bal, reçel ve marmelatlarda şeker yerine nar şurubu kullanılıyor” deniyor.
Sonra bazı firmalar, haklı olarak buna karşı çıkıyor, basın bültenlenleri e-posta kutularımızı dolduruyor.
Bazı tüketiciler gelişmeleri yakından takip ederken, bazıları konuyla hiç ilgilenmiyor. Market raflarında etiketlere bakılmıyor çoğu zaman. Bakılsa bile verilen bilgiler anlaşılmıyor.
Aslında ihtiyacımız olan, bu konuda doğru bilgilendirilmek. Tüketici, ürünün paketini eline aldığında yazanları anlayacak kadar bilgi sahibi olmalı ve bilmeli ki etiketteki malzemeler yetkili kuruluşlar tarafından kontrol ediliyor.
Daha doğru bir ifadeyle tüketicinin ürüne güvenmesi gerekiyor ama aynı zamanda ürünün standartlara uygunluğunun denetlendiğini bilmesi de şart.
Çünkü güven ancak tarafsız, düzenli ve titiz denetimler yapıldıkça sağlanabilir.
OTLU BÖREK
İçini hazırlamak için ıspanakların yapraklarını yıkayıp incecik doğrayın. Soğanları incecik yemeklik doğrayın. Patatesleri soyup rendeleyin.
Sıvıyağı geniş bir tavaya aktarıp soğanı ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun. Patatesi ilave edip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra ıspanağı da katın.
Dereotu ve maydanozu da incecik doğrayarak kattıktan sonra sık sık karıştırarak 5-6 dakika daha kavurun.
Ispanak hafif yumuşayınca ocaktan alın. Tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı ekleyip soğumasını bekleyin.
Yufkaların her birini üç eşit parçaya bölün. (Toplam 9 parça yufka elde etmiş olacaksınız.) Yufka parçalarından birini tezgaha serip uzun kenarına 3-4 yemek kaşığı ıspanaklı harç yerleştirin. Yufkayı diğer uca doğru sararak rulo yapın.
Yaklaşık 30 santim çaplı ya da kenarlı borcamı sıvıyağla yağlayın. Rulolardan birini kendi etrafında sarıp borcamın ortasına yerleştirin.
Diğer ruloları da sırasıyla bu rulonun etrafında sarın. (Böreğin içi hafif sulu olabilir, dert etmeyin.)
Su ve sıvıyağı bir kasede çırpıp böreğin üzerine gezdirin.
10 dakika kadar böreğin sosu çekmesini bekleyin.
Böreği önceden ısıtıp 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirip çıkarın.
Henüz sıcak haldeyken üzerine 1 bardak soğuk su gezdirip mutfak havlusuyla kapatın. Dinlenen böreği dilimleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
- 3 adet hazır yufka
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 demet ıspanak
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 2 adet orta boy patatesin rendesi
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
Ayrıca;
- 1 bardak su
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 bardak soğuk su
Paylaş