Gösteriş değil, özen gerekli

İftar sofralarının vazgeçilmezidir iftariyelikler. Çeşit sayısı her sofrada aynı olmasa bile ramazan sofralarında mutlaka iftariyelik vardır.

Zeytin, peynir çeşitleri, reçel, hurma, bal, pastırma ve sucuk küçük tabaklara koyulur ve iftar boyunca da damakları şenlendirmeye devam ederler. ıftariyelik denen bu küçük tadımlıklar oruç açarken yenen ilk lokmaları oluşturur.

İftariyeliklerin sofraya konmasının bir amacı da bütün gün aç kalan mideyi akşam yemeğine hazır hale getirmek ve baharatlı, tatlı, tuzlu tatlarıyla iştah açmaktır. Gerçekten de sofrayı renkleri ve kokularıyla süsleyen küçük tadımlıklar iftara dakikalar kaldığında daha da iştah açıcı görünür.

Ancak, iftariyelik sayısını ya da miktarını abartmak ve iftar sofrasını gösteriş malzemesi yapmak ne ramazanın ruhuyla ne de Müslümanlıkla bağdaşır. Aynı şey iftar sofrasına konacak yemeklerin çeşidi ve miktarı için de geçerlidir.

Bence, iftar davetleri verirken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de budur. Yani, özenli, güzel bir sofrayla gösteriş malzemesi yapılan bir sofrayı karıştırmamak.

İslim kebabı

6 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişme süresi: 30 dakika

MALZEMELER
· 5 adet orta boy uzun patlıcan
(uzun kemer patlıcanı da denir)
· 750 gr kuşbaşı kuzu eti
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
(30 gr tereyağı da kullanabilirsiniz)
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 2-3 adet orta boy domates
(1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası da kullanabilirsiniz)
· 5-6 su bardağı sıcak su
· 15-18 adet kiraz domates
· 5-6 adet yeşil sivri biber

Kızartmak için;

· 1 çay bardağı sıvıyağ
Sosu için ;
· 1 yemek kaşığı domates salçası
· 2 su bardağı sıcak et suyu

Yapılışı

Patlıcanları alacalı (çizgili) soyun. Yıkadıktan sonra uzunlamasına yarım santimden ince uzun dilimler halinde kesip acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 25-30 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan, sıvıyağı orta boy bir tavada kızdırın. Patlıcan dilimlerini tuzlu sudan alıp yıkadıktan sonra iyice süzün ve kağıt havluyla kurulayıp kızgın yağa atın. Önlü arkalı kızarttığınız patlıcanları üzerine kağıt havlu serdiğiniz tabağa alıp bir kenarda bekletin.

Diğer taraftan, eti yıkayıp süzdükten sonra orta boy bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Yağı ve incecik yarımaylar halinde doğradığınız soğanları ekleyip sürekli karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun. Üzerine küp küp doğradığınız domatesi ya da salçayı ve sıcak suyu ilave edip etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. (Etleri düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirebilirsiniz)
Dana eti geç pişeceğinden gerekirse ekstra sıcak su ekleyin. Bu arada tuzu, biberleri ve kimyonu da katın. ıyice pişen etin suyunu süzüp kenarda bekletin, çünkü suyunu da kullanacağız.

Patlıcan dilimlerinden ikisini artı şekli vererek üst üste tezgahın üzerine koyun. Ortasına 5-6 parça et yerleştirin. Önce üstteki patlıcanı, sonra da alttaki patlıcanı etlerin üzerine bohça gibi sarın. Patlıcanların üzerine kürdana geçirilmiş kiraz domates ve yeşil biber saplayın. Hazırladığınız islim kebaplarını orta boy bir fırın kabına ters çevirerek yerleştirip üzerine 2 su bardağı sıcak et suyunda ezdiğiniz salçayı ilave edin.

Kebabı 175 dereceye ayarladığınız fırında 25- 30 dakika kadar pişirin. Çıkarıp pide, pilav yanında servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları