Amerikalıların "mucize bitki" soyanın tadına bakması 1800’lü yıllarda gerçekleşmiş ve Amerikalılar bu yıllarda başlamışlar ülkelerinde soya ekimi çalışmalarına.
1900’lü yıllar ise Amerika kıtasında soya ekiminin iyice yaygınlaştığı ve artık "sanayi" diyebileceğimiz seviyelere ulaştığı yıllar.
Biraz da bizim soyayla olan tanışıklığımızdan bahsedelim. Soyayı mutfaklarımıza kabul etmemiz, Almanların etkisiyle olmuş. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Karadeniz Bölgesi’nde işlenmeye başlayan soya, herhalde üretimine Karadeniz’de başlamasından dolayı, Çorum fasulyesi adıyla anılmış. Ancak daha sonraları sanayi alanının genişlemesiyle birlikte kendi adıyla anılmış.
Ülkemizde beklenen ilgiyi göremeyen soya fasulyesi için açılan tesislerde başka ürünler üretilmeye başlanmış ve soya üretimi 80’li yıllardaki artışa kadar pek bir varlık gösterememiştir. 1987’de tavan seviyesine ulaşan soya üretimi, bir daha da o parlak dönemlerine geri dönememiş.
Mercimek hisarönü salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 45 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı yeşil mercimek, 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 adet sarı veya yeşil dolmalık biber, 2 adet orta boy kuru soğan, 4-5 adet sosis, 2 adet taze soğan, 2 çay kaşığı tuz, karabiber, 2 çay kaşığı kimyon, kırmızı toz biber, 1 su bardağı et ya da tavuk suyu
n Mercimeği yıkayıp süzdükten sonra 8 su bardağı suyla haşlayın. Mercimeği süzüp, bekletin. Dolmalık biberlerin saplarını kesip, tohumlarını ayıkladıktan sonra, kibrit çöpü gibi doğrayın. Kuru soğanları soyup ikiye böldükten sonra, halkalar halinde dilimleyin. Sosisleri ikiye bölüp uçlarını dörde bölünecek şekilde kesin. Yeşil soğanları ayıklayıp ince ince doğrayın. Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırıp soğanı ekleyerek, orta ısılı ateşte karıştırarak 4-5 dak. kavurduktan sonra biberleri ilave edin. Yine sürekli karıştırarak 5-6 dak. daha kavurun. Tuz, karabiber, kimyon ve toz kırmızı biberi serpiştirip karıştırın. Kenarda bekleyen mercimeği de ilave edip ılık haldeki et ya da tavuk suyunu da aktardıktan sonra ocağı kısın. Doğranmış sosisleri de mercimeğin üzerine ekleyin. Tencere ya da tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte 10 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak haldeyken ince kıyılmış yeşil soğanı ekleyip karıştırın. Ilık olarak servise sunun.
Mısırlı hasanpaşa köftesi
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
500 gr az yağlı köftelik kıyma, 3 diş sarmısak, 1 adet yumurta, 1 çay bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri, 4 yemek kaşığı dolusu galeta unu, 1 çay kaşığı tuz, karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı toz biber, 1 çay kaşığı kuru kekik, kuru nane, 1 demet maydanoz
Üzeri için
su bardağı konserve mısır, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Köftelik kıymanın üzerine yumurtayı kırın, dövülmüş sarmısakları ilave edin. Rendelenmiş kaşar peyniri ve galeta ununu da katıp tuz, karabiber, kimyon, kırmızı toz biber, kuru kekik ve naneyi, incecik kıyılmış maydanozu ekleyip 3-4 dak. yoğurun. Buzdolabında 10-15 dak. bekletin. Konserve mısırı bir kaseye aktarın. Üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin. Karıştırıp bekletin. Köfte hamurundan parçalar kopararak yuvarlayın. Köftelerin ortalarında 1 cm derinliğinde çukurlar açın. Çukur kısımları, zeytinyağıyla karıştırdığınız mısırla doldurun. Köfteleri, sıvıyağla yağladığınız fırın tepsisine aralıklı dizin. 5 dak. önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirin. Fırının kapağını açıp tepsiyi çıkarın ve köftelerin üzerine rendelenmiş peynir serpiştirin. Tekrar fırına sürerek 15 dakika daha pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.