Onlarca hanı, kervansarayı, bedesten ve otantik pazarıyla sizi yıllar öncesine götüren bereketli topraklar diyarı Gaziantep Türkiye’nin ilk mutfak müzesini kurarak yemek kültür tarihimize çok önemli bir katkıda bulundu.
Ben de bakır kaplarıyla ilgili bir araştırma için bir çekim ekibiyle müzeye, Gaziantep’e gittim. Antep’in en eski, köklü ailelerinden birine mensup olan Akten Köylüoğlu ile müzede bir araya geldik. Akten Hanım, kendi deyimiyle “ev hanımlığından istifa etmiş” ve Antep kültürü üzerine çalışmaya başlamış ve şahane bir de kitap yazmış. “Ailemizin yaşam şekli Osmanlı ve laik cumhuriyet döneminden etkilenmiştir. Gelenek ve göreneklerimize de her zaman bağlıyızdır. Eskiden aynı mahallede oturan insanlar bir evin içindeymiş gibi yaşardı. Eğer pişirdiğimiz yemeğin kokusu mahalleye yayıldıysa biz de o yemeği tüm komşulara dağıtırdık. Kayınvalidem bakır tencereye koyduğu yemeği gailenmiş mangalın üzerinde pişirirdi” diyen Akten Hanım’la sohbetimiz saatlerce aktı gitti. Bu zarif hanımefendinin anlattığına göre, Atatürk 26 Ocak 1933’te Antep’e gelince halasının sofra takımları kullanılmış. Annesi ud çalar ama aynı zamanda sonra da şalvarını giyer ev işi yaparmış. İşte böyle, bugünü geçmişle buluşturan, her gidişinizde keşfedilecek yeni ortamlar sunan, sürprizlerle dolu bir kent Gaziantep.
Kayınvalidemin Divriği pilavı
MALZEMELER · 1 adet orta boy bütün tavuk (1,2-1,5 kg kadar) · 1 su bardağı nohut · 1 adet büyük boy kuru soğan · 1 çay kaşığı tuz, karabiber, yenibahar · 2 su bardağı lüks baldo pirinç · 3 su bardağı sıcak tavuk suyu · 7-8 adet top yenibahar · Ayrıca, 50-100 gr tereyağı + 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı Nohudu akşamdan bol suyla ıslatıp ertesi sabah haşlayın. Pirinci bol tuzlu kaynar suda en az bir saat kadar bekletin. Tavuğu yıkayıp süzdükten sonra üzerine çıkacak kadar su ve 1 çay kaşığı tuzla iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Tavuğu tencereden alıp deri ve kemiklerini ayıklayın ve etlerini uzun şeritler halinde dilimleyin. Soğanı incecik yemeklik doğrayıp derin bir kaba koyun. Üzerine tuz, karabiber ve yenibaharı serpiştirip elinizle ovalayın. Tencerenin dibine baharatlı soğanın yarısını yayın. Üzerine nohudu serpiştirin. Üzerine tavuk etini serip kalan soğanı aktarın ve top yenibaharı serpiştirin. Islanmış pirinci tekrar sıcak suyla yıkayıp süzün. (pirinci ufalamayın kırılır) Süzdüğünüz pirinci de en üste aktarıp tereyağını top top koyun. Zeytinyağını da gezdirdikten sonra suyunu eklemeden orta ısılı ateşte karıştırarak 5-6 dakika pişirin. böylece nohut ve et biraz kızarıp lezzetleri artar. 1 su bardağı sıcak tavuk suyunu da tencereye aktarıp orta ısılı ateşte 5-6 dakika kaynatın. Kalan tavuk suyunu da pilav suyunu çektikçe kepçe kepçe ilave edin. (hepsini birden koyarsanız pirinç et ve nohut karışır) Pilavı karıştırmadan pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Tencereyi bir örtüyle sıkıca sarıp pilavı en az 2-3 saat dinlendirin. Tencereyi servis tabağına ters çevirip sıcak sıcak servise sunun.