Paylaş
Memleketini çok seven, Gaziantep’i sevenleri daha da çok seven sevgili Sermin Ocak yemek yapmanın, yemeği sunmanın ve yemek yemenin bir sanata, bir keyfe dönüştürüldüğü bu şehrin çok seçkin bir siması. Birbirinden özel iki yemek kitabı yazmış.
O sabah sofraya kendi yaptığı 14 çeşit reçel koymuştu. Çir reçeli, çilek reçeli, Antep kubağı reçeli, patlıcan reçeli ve nihayet kebbat reçeli... Akdeniz’in bu çok bilinmeyen, turunçgiller familyasının iri meyvesi, reçelde olağanüstü bir tada bürünmüştü.
Henüz reçel tatma işini bitirmiştik ki, önümüze sıcak sıcak alaca çorba geldi.
Eski günlerin sabah kahvaltısı mönüsünde yer alan bu çorbayı tadarken gözüm yandaki servis masasında bizi bekleyen haytalyaya takıldı.
Bol fıstıklı ve bademli, meyve salatası görünümlü olan ama aslında sumuhallebisi haytayla her zaman favori tatlılarım arasında olmuştur.
Yedirmenin ve içirmenin bir aile geleneği olduğunu vurgulayan Sermin Hanım, eşsiz konukseverliğiyle çırpınıp durdu adeta.
Eski adetleri, yeme içme gelenek ve göreneklerini uzun uzun konuştuğumuz bu evde, Gaziantep’in köklü tarihini, eskiyle yeninin iç içe geçtiğini, gelenekselle modernin büyük bir zarafetle sunulabileceğini gördüm. Büyük bir mutlulukla oradan ayrıldım.
SÜTLÜ SARAY AŞURESİ
Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohudu iyice yıkadıktan sonra ayrı ayrı tencerelere koyup üzerlerine en az 5 santim çıkacak kadar soğuk suyla haşlanmaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra tencerelerin altını kapatın.
Kapakları kapalı vaziyette sabaha kadar bekletin. Ertesi gün buğday, fasulye (kuru börülce de kullanabilirsiniz) ve nohudu yıkayıp süzdükten sonra hepsini büyük bir tencereye aktarın.
Üzerine 12 su bardağı sıcak su ve ılık sütü ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başlayınca yıkanmış üzümleri, küp küp doğranmış kayısıyı ilave edin. Varsa kuru elma ve kuru erik de katabilirsiniz.
Kaynadıktan 15 dakika sonra şekeri ilave edin. Arada sırada karıştırarak malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Aşurenin kıvamı koyu kıvamlı bir çorba gibi olmalı. Dolayısıyla bir yandan sık sık karıştırmalı, bir yandan da gerekirse sıcak su eklemelisiniz.
Aşureyi kaselere paylaştırıp isterseniz üzerlerine biraz gülsuyu gezdirin. Soğuyunca servise sunun.
Tabakları fındık, ceviz ve nar taneleriyle de süsleyebilirsiniz.
Not: Aşureye sıcakken 25-30 gr tereyağı eklemek parlaklık verir.
2 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye (Kuru börülce de kullanabilirsiniz.)
Yarım su bardağı nohut
3 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm (Sultani üzüm de denir.)
Varsa 7-8 dilim kuru elma, kuru erik (Kuru incir de kullanabilirsiniz.)
8-10 adet kuru kayısı
2 su bardağı ılık süt
Üzeri için;
1 su bardağı gülsuyu
250 gr fındık ya da ceviz içi
Nar taneleri
Paylaş