Fıstık, sebze, meyve, et ve tahıl

Hani ocakbaşı kebapçıları vardır, ortasında bir ocak kurulmuştur, kömür ateşinde pişen etin karşı konulmaz kokusu sarar içeriye girer girmez etrafınızı.

Haberin Devamı

Masaya oturursunuz ve beklenen soru geliverir; “Urfa mı, Antep mi?”
Kebaptır aklımıza ilk gelen Güneydoğu Anadolu mutfağı denince. Şanlıurfa da, Gaziantep de kebapla anılır. Oysa öyle her öğün kebap yenmiyor tabii ki Güneydoğu’da.
Biz İstanbul’da yaşayanlar, bölgenin yemek kültürünü kebap ve baklavadan ibaret sanıyoruz ve bundan bilinçli bölge insanı da rahatsızlık duyuyor. Şimdi dilerseniz Antep mutfağına daha yakından bakalım.
Bir kere, binlerce yıllık tarihin ve burada yaşamış insanların etnik kökenlerinin yemeğe katkısı çok büyüktür. Arap, Yahudi, Ermeni, Süryani ve Kürt mutfaklarının sentezi diyebiliriz Gaziantep mutfağı için. Adı üstünde, antepfıstığı bu mutfağa damgasını vurmuş olan malzemelerden biri. Yalnızca tatlı kültürünün değil, her tür yemeğin lezzetine lezzet katıyor.
Gaziantep mutfağının diğer bir özelliği de tatlı ile acı ya da ekşinin bir arada kullanılmasıdır. Bu değişik sentez için Antepliler genellikle meyveleri kullanırlar. Vişne bu meyvelerden sadece bir tanesidir.
Bu yöre insanları bahçelerinde ne yetişiyorsa yemeklerine onu katarlar aslında. Hem de sapıyla, köküyle malzemeyi ziyan etmemeye çalışarak. Tahıl da pek önemli bir yere sahiptir hem Antepliler hem de tüm Güneydoğu Anadolular için. Yani, bölge insanının yeme içme alışkanlıklarını anlatırken tahıl, sebze, meyve ve etin muhteşem birlikteliklerinden söz etmemek mümkün değildir.

Haberin Devamı

FISTIKLI KATMER

Hazır yufkayı mutfak tezgahının üzerine serin. Yufkanın her tarafına gelecek şekilde eritilip ılıtılmış bitkisel margarin sürün. Toz şekeri ve ardından da çok ince çekilmiş ya da toz halindeki yeşil fıstığı da yufkanın her tarafına dağıtın.
Yufkanın dört ucunu üzerine doğru katlayarak tam bir kare şekli elde edin. Keskin bir bıçakla bu kare yufkayı dört eşit parçaya bölün. Son olarak, her bir kare parçayı üçgen şeklinde tekrar katlayın. Uçlarını elinizle bastırarak kapatın. Böylece 4 adet üçgen şeklinde katmer elde edeceksiniz.
Diğer taraftan, geniş bir teflon tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup kızdırın. Kızgın tavaya iki adet katmeri yan yana koyup önlü arkalı iyice sararıncaya kadar kızartın.
Tavaya kalan zeytinyağını koyup diğer iki katmeri de önlü arkalı kızartın. Kızarttığınız katmerleri servis tabağına dizin. Üzerine pudra şekeri ve tekrar fıstık serpiştirebilirsiniz. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

1 adet hazır yufka
50 gr eritilmiş, ılıtılmış bitkisel margarin (Tereyağı da kullanabilirsiniz.)
2-3 yemek kaşığı
toz şeker
3-4 yemek kaşığı çekilmiş yeşil fıstık (Piyasada satılan toz fıstıktan da kullanılabilir.)
Kızartmak için;
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ

Yazarın Tüm Yazıları