Fırında mantarlı püre

Biliyorsunuz, protein temel besin gruplarından biri.

Ve gerek çocukların, gerekse biz yetişkinlerin her gün mutlaka, bir miktar hayvansal protein almamız gerekiyor. Şimdi, hayvansal proteinden başka bir protein türü olup olmadığını soruyorsunuzdur kendinize. Tabii ki var. Proteini yediğimiz bitkilerden almamız da mümkün. Yani, "bitkisel protein" den. Ancak hayvansal protein ve bitkisel proteinin vücuttaki işlevi ayrıdır. Hayvansal proteini; kırmızı etten, kümes hayvanlarından, av hayvanları, balık ve su ürünlerinden temin edebiliriz. Size ayrıca ciğer, dalak, yürek, böbrek gibi sakatatların protein açısından ne kadar değerli olduğundan da bahsetmek istiyorum. Geleneksel Türk mutfağının demirbaş yemeklerinden olan sakatatları arada sırada sofranıza davet etmeniz gerekiyor. Peki biz Türkler ne zaman başlamışız sakatat yemeğe? İslamiyet’i kabul ettikten sonra, israf haram olarak bilinmiş ve sakatat da böylece girmiştir mutfaklarımıza.

Fırında mantarlı püre

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

100 gr orta yağlı kıyma

2 su bardağı mantar (incecik doğranmış) (konserve olabilir)

1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

2 yemek kaşığı zeytinyağı

6 adet orta boy haşlanmış patates

1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

2 adet yumurta

1 yemek kaşığı un

Kıyma ve zeytinyağını tavaya aktarıp karıştırın. Üzerine, tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğanları ilave edip 5-6 dak. kavurun. Doğradığınız mantarı da ekleyip, 4-5 dak. daha kavurun. Öte yandan, haşlanmış patatesleri rendeleyip un, yumurta, ve kaşar peynirini ekleyerek iyice karıştırın. Şimdi de kıymalı, mantarlı harcı fırına dayanıklı bir cam tepsiye yayın. Üzerine patates püresini yayıp kaşık yardımıyla düzeltin. 175 dereceye ayarlı fırında 20-25 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun.

Çaylı kakaolu kek

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

3 adet yumurta (oda sıcaklığında)

4 su bardağı un

2 çay bardağı toz şeker

1 su bardağı demli çay (soğuk)

2 yemek kaşığı kakao

Yarım limonun suyu

1 çay bardağı fındık (dövülmüş)

1 paket kabartma tozu

Derin bir kapta, şeker ve yumurtaları mikserle 15 dakika çırpın. Üzerine kakao, limon suyu, çay, fındık ve kabartma tozunu ekleyerek mikserle 3-4 dakika daha çırpın. Unu, çırptığınız bu karışıma tahta kaşık yardımıyla yedirin. Sonra, hamuru yağlanmış kek kalıbına yayıp 175 dereceye ayarlı fırında, 35-40 dakika kadar pişirip çıkarın. Kek soğuduktan sonra dilimleyerek servise sunun. İsterseniz bu kekin üzerine pudra şekeri serpiştirerek de ikram edebilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları