Paylaş
Onun döneminde mutfakta tutulan kayıtlar sayesinde bugün saraydaki yaşamla ilgili pek çok şey biliyoruz. Fatih’in başta karides olmak üzere deniz mahsullerini çok sevdiği bu kayıtlardan anlaşılıyor. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in “Fatih Devri Yemekleri” adlı kitabına göre erişte, turşu ve lahana çorbası sarayda çoğunlukla tüketilen yemekler arasında.
SARIKANAT IZGARA
YAPILIŞI: Sarıkanat, lüfer ya da çinekobu ayıklayıp iyice yıkadıktan sonra süzgece koyarak iyice süzün. ıyice süzdüğünüz balıkların her tarafına tuz ve karabiber serpin. Balıkları 30 dakika kadar kenarda beklettikten sonra üzerlerini sıvıyağla yağlayın. Diğer taraftan kömür ateşini, elektrikli ızgarayı ya da fırın ızgarasını hazır edin. Fırın tepsisini ya da elektrikli ızgaranın tellerini alüminyum folyoyla kaplayın. Balıkları ızgaraya yan yana yerleştirin. Balığın büyüklüğüne bağlı olarak, iki yüzünü de en az 10-12 dakika kadar pişirin. (Balığın pişip pişmediğini anlamak için bıçakla kemiğine kadar kesin. Pişmiş balığın içi bembeyaz olur.) Sosu hazırlamak için, zeytinyağı ve dövülmüş sarmısağı bir kâseye koyun. Bir taraftan çatalla çırparken, diğer yandan da limon suyunu ekleyin. Yaklaşık 1-2 dakika çırptığınız sosa tuz ve pul biberi serpip incecik kıydığınız maydanozu da ilave ederek iyice karıştırın. Izgarada pişen balıkları servis tabağına alın. Sıcakken üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Soğan piyazı ya da yeşil salatayla birlikte servise sunun.
Malzeme listesi
· 1 kg sarıkanat
(Lüfer ya da çinekop da kullanabilirsiniz.)
· 5 yemek kaşığı sıvıyağ
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Sosu için;
· 1 fincan sızma zeytinyağı
· 2 diş sarmısak
· 1 adet limonun suyu
· 1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
· ½ demet maydanoz
TAZE OT SALATASI
YAPILIŞI: Özellikle bahar aylarında tabiat canlanır ve topraktan çıkan yabani ot çeşidi artar. Bu otları çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi, haşlayarak salatalarını da yapabilirsiniz. Çok lezzetli olan bu otlar, vücut için de çok sağlıklıdır. Semt pazarlarından açık olarak temin edebileceğiniz gibi, marketlerden de satın alabilirsiniz. Tüm yeşilliklerin köklerini kesip attıktan sonra sararmış ve çürümüş olan kısımlarını ayıklayın. Akan suyun altında iyice yıkayıp süzülmeleri için süzgeçte bekletin. Kırmızı soğanı ortadan ikiye bölüp ince yarım halkalar halinde doğrayın. Otlar iyice süzüldükten sonra iri parçalara ayırın ve derin bir kaba koyun. Kırmızı soğanları elinizle sıkarak biraz yumuşatıp yeşilliklerin üzerine ekleyin. Üzerine zeytinleri serpiştirip turpları da incecik doğrayın. Diğer taraftan sosu hazırlamak için zeytinyağı, sirke, tuz ve yeteri kadar kırmızı pul biberi derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız bu sosu salatanın üzerine gezdirip karıştırın. ısterseniz dilimlenmiş kırmızı turp, rendelenmiş beyaz peynir ya da tulum peyniriyle süsleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
· 1 adet orta boy kırmızı soğan
· 5-6 yaprak kuzu kulağı
· 8-10 yaprak radika veya hindiba
· 7-8 sap kazayağı
· 10-12 yaprak ebegümeci
· Varsa 2-3 sap arapsaçı
· 2-3 adet kırmızı minik turp
· 8-10 adet siyah zeytin
Sosu için;
· 8 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
· 3 yemek kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
· 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
Paylaş