Paylaş
TAZE SOĞANLI ETLİ BEZELYE (6 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 1 kg taze bezelye (ayıklanmış)
- 500 gr kuşbaşı kuzu eti
- 1 büyük soğan (incecik doğranmış)
- 5 dal taze soğan
- 2 orta boy domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)
- 1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
- 1 demet dereotu (incecik doğranmış, tercihe bağlı)
- 6-7 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1’er çay kaşığı tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
- Bezelyeleri güzelce yıkayın.
- Orta boy tencereye zeytinyağı ve eti alın. Orta ateşte sürekli karıştırarak 7-8 dakika kavurun.
- Soğanları ilave edip 5-6 dakika daha karıştırarak soteleyin.
- Bezelyeyi ekleyip 3-4 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domatesleri, tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine sıcak suyu ilave edin. Dilerseniz bu aşamada yarım çay kaşığı zerdeçal ve 1 çay kaşığı köri ekleyebilirsiniz.
- Yemeği ara sıra karıştırarak kaynayana kadar yüksek ateşte pişirin. Kaynayınca altını kısıp 40 dakika daha pişirin. Bezelye ve etler yumuşayınca, ocaktan almaya yakın küçük küçük doğradığınız taze soğanları ekleyin.
- Üzerine toz şeker serpin, 5 dakika daha pişirip ocaktan alın.Tercihe bağlı olarak şekerle aynı anda dereotu ilave edebilirsiniz.
YAPRAK BEZELYE TAVASI (2-4 KİŞİLİK)
NE LAZIM?
- 300 gr yaprak bezelye
- 2 dal taze soğan (incecik doğranmış)
- 1/2 su bardağı mısır unu
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı (veya ayçiçeğiyağı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1’er çay kaşığı karabiber, pul biber
NASIL YAPARIM?
- Uçlarını kesip ayıkladığınız yaprak bezelyeyi yıkayın. Bir tencereyi suyla doldurup bir tutam tuz atın.
- Bezelyeleri kaynayan tuzlu suda 15 dakika haşlayın. Sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika süzgeçte bekletin.
- Bezelyeleri geniş bir kaba alıp taze soğanla karıştırın. Baharat çeşitlerini ve mısır ununu da ekleyip iyice harmanlayın.
- Geniş bir tavaya yağı koyun. Bezelyeleri elinizle bastırarak tavaya eşit biçimde yayın. Üzerini bir balık tavası kapağıyla kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakın. Ara sıra tavayı sallayarak 10 dakika kızartın.
- 10 dakika sonra kapak yardımıyla ters çevirip diğer yüzünü de kızartın. Bu yüzün 7-8 dakika pişmesi yeterli olacaktır.
NOT:
Bu yemeği dilerseniz taze fasulyeyle de yapabilirsiniz.
Paylaş