Şanlıurfa ve Mardin gibi Arap kökenli nüfusun çok olduğu yörelerde yaygın olarak içilen acı kahve mirra, daha geçenlerde bu köşede bahsettiğimiz Gaziantep yöresinin menengiç, yani çitlembik kahvesi, sütlü, sakızlı ve daha pek çok çeşidiyle yüzyıllardır vazgeçemediğimiz Türk kahvesi?
Kökeni ne olursa olsun bu coğrafyada yüzyıllardır birlikte yaşamış olan insanların oluşturduğu ortak bir kahve kültürü var. Mirrayı Arap kökenli olmayanlar da içiyor ya da menengiç kahvesini sevmeniz için illa Gaziantepli olmanız gerekmiyor. Tıpkı 80’lerde tanıdığımız ve pek sevdiğimiz Nescafe ve türevleri gibi. Tabii ki lezzetin memleketi olmaz ama sadece yabancı lezzetler için söyleyemeyiz bunu. Örneğin İngiltere’de yaşayan ve kendini tam bir “İngiliz” olarak tanımlayan biri de mirrayı ya da menengiç kahvesini çok sevip müptelası olabilir. Nasıl ki, biz önce Nescafe’yi sonra kapuçino, filtre kahve, espresso ve daha nicelerini damaklarımıza taç ettik, onlar da bizim kahvelerimizi sevebilirler. Yeter ki vizyonumuz geniş olsun ve sınırlara “yıkıl” diyebilelim. Tıpkı 1933 yılında Franceso Illy tarafından kurulan Illy gibi. Illy kahve dünyasına, yaptığı iki dev buluşla katkıda bulunurken, markasının dünya pazarına açılmasında bu iki buluşun büyük rolü oldu. Bu buluşlardan ilki, çalışırken su yerine buhar kullanan bir espresso makinesi, ikincisi ise kahvenin bayatlamadan uzun süre saklanmasını sağlayan, bir başka deyişle kahvenin aromasının uçup gitmesini engelleyen paketleme sistemiydi. Özellikle bu paketlene sistemi sadece Illy için değil, kahve dünyası için büyük bir buluştu. Çünkü kahveye tadını ve kokusunu veren 1500’ü aşkın madde vardır ve bu maddeler uçmaya hazır beklerler.
Evet, Illy yaptığı bu iki buluş sayesinde dev adımlar atarak dünya kahve pazarına giriş yaptı ve şu anda dünyanın aşağı yukarı 100 ülkesinin kahve sektöründe söz sahibi. Bizim cânım Türk kahvemizi ise Türkiye’yi ziyaret eden turistlerden başka pek bilen yok. Yani Türk kahvesi eşsiz tadı ve ritüeliyle hiç de hak ettiği yerde değil.
MALZEME LİSTESİ 1 adet göbek marul 1 adet sarı dolmalık biber 10-12 adet kiraz domates 2 yemek kaşığı dolusu keten tohumu 2 yemek kaşığı ayıklanmış ay çekirdeği Sos için; 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 2 yemek kaşığı sirke 1 adet limonun suyu 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI : Orta boy göbek salatayı ortadan ikiye bölüp tekrar yıkadıktan sonra süzün. Sarı, kırmızı ya da yeşil dolmalık biberleri ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Kiraz domatesleri ister bütün olarak, ister ikiye bölerek salata kasesine aktarın. Salata yapraklarını iri iri doğradıktan sonra kaseye koyun. Üzerine dolmalık biberleri de ekleyip karıştırın. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için, sirke, zeytinyağı ve limon suyunu bir kaseye aktarın. Tuzunu da katıp çatalla iyice çırptıktan sonra salatanın üzerine gezdirin. Salatayı iyice karıştırdıktan sonra keten tohumu ve ay çekirdeklerini serpiştirip servise sunun.