En zahmetli sos

Sos deyince aklınıza ne geliyor? Zeytinyağı ve limonla hazırladığınız salata sosu mu, ketçap, mayonez gibi soslar mı, yoksa birtakım tencere yemeklerine kattığımız yumurtalı terbiye sosu mu?

Haberin Devamı

Peki ya “balık sosu” desek size, bir şey ifade eder mi?
Balık sosu deyince balık yemeklerine katılan sostan bahsettiğimizi sanmayın sakın. Balıktan yapılan sostan bahsediyoruz. Romalılar bu sosu hemen her yemeğe katarlarmış eskiden. Şimdi kullandığımız soslara nazaran çok daha zahmetliymiş bu sosun yapılışı. Balıklar tuza basılır ve güneşin altında birkaç ay bırakılırmış. Bu bekleme süresinden sonra balığın suyu süzülür ve işte bu yoğun su da sos olarak kullanılırmış. Üstelik bu soslar hangi balıktan yapıldıklarına göre pek çok farklı isim alırmış.
Roma yemek kültürünü iyi bilen ve o zamandan kalan yemek tariflerini uygulayan yemek yazarları, bu sosların tuz niyetine de kullanıldığını söylerler. Balıkların birkaç ay tuzda beklediği düşünülecek olursa, bunun pek de mantıksız olmadığı görülür. En azından bu sosun kullanıldığı yemeklere ayrıca tuz eklenmediği kesin bir bilgi.
Şimdilerde, hem iki-üç dakikada hazırladığımız pratik soslara nazaran fazla zahmetli olan balık sosu kim bilir nasıl bir lezzet katıyordu ki yemeklere, Romalılar hemen her yemeğe bu sostan katmışlar.

Haberin Devamı

Fırında kremalı levrek balığı

Levrek balığının orta kemiğini ve kılçıklarını balıkçıda temizletin. Kuyruk ve kafasını kesin. Derisini soyup atın. Böylece kılçıksız, kemiksiz balık parçaları yani fileto edilmiş balıklar elde etmiş olacaksınız. Balık parçalarını yıkayıp süzün ve üzerine tuz, karabiber serperek süzgeçte bekletin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; zeytinyağı ve unu küçük bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, tel çırpıcı ya da tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Üzerine sütü ekleyip tuz ve karabiberi serptikten sonra karıştırmaya devam edin.
Muhallebi kıvamına gelip kaynamaya başlayınca ocaktan alın. İçine hazır süt kremasını katıp 1-2 dakika hızlı hızlı çırparak karıştırın. Orta boy bir fırın kabını 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Süzgeçteki balıkları fırın kabına yan yana yerleştirin.
Hazırladığınız sosu kaşıkla balıkların üzerine gezdirin. Rendelenmiş peyniri balıkların üzerine paylaştırın. Domatesleri soyup halka halka doğradıktan sonra balıkların üzerine dizin. Balıkları, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1-1,5 kg levrek balığı filetosu
(çinekop ya da dil balığı filetosu da kullanılabilir)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Sos için;
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı dolusu un
- 2 su bardağı süt
- 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- Yarım su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
- 2-3 adet orta boy domates

Yazarın Tüm Yazıları