Ekmeğimizin en sadık katığı peynir

Bilindiği üzere peynir, inek, koyun, keçi ya da manda gibi hayvanların sütlerinden elde ediliyor. Bu hayvanların ana protein maddesi kazein bir şekilde pıhtılaştırılıyor ve peynir böylece oluşuyor.

Haberin Devamı

Peynir mayası ya da bakteri kültürü ile pıhtılaştırdığınız sütten ortaya çıkan krema ya da yayık altı ayranının suyunu süzdüğünüzde geriye kalan teleme artık peynirdir.

Peynir gerek saklaması çok kolay olduğu, gerekse üretildiği sülalenin en değerli besin unsurlarını barındırdığı için çok önemli bir süt ürünüdür.
Yerken aldığımız keyfin yanı sıra, sahip olduğu bu besin değeri ve muhafaza edilişindeki kolaylık onu daha da kıymetli hale getirir.

Bu kıymetli ürünün kaynağı tam olarak bilinmese de tahminlerin çoğu peynirin, günümüzden sekiz ya da dokuz bin yıl önce, Dicle ve Fırat nehirleri arasında yaşayan güneybatı Asya insanlarının ya da Orta Asya’daki göçebe Türk boyları tarafından keşfedildiği yönünde.

Bu yöndeki tahminlerin devamına göre, bu göçebe insanlar sütü hayvanın midesinde ya da derisinde taşırlarmış. Zamanla süt ekşiyip pıhtılaşmaya başlamış ve peynir kendiliğinden keşfedilmiş.

Böylesi bir tesadüfle keşfedilen peynirin sonraları tuzlanarak ya da basılarak daha dayanıklı hale getirildiği de yapılan tahminler arasında.
Zamanla Kıta Avrupası’na yayılan bu değerli ürünün üretimi daha sonraları ıngiliz adaları ve Amerika’da da yapılmaya başlanmıştır.

Önceleri bir sanat eseri gibi üretilen peynir, 19’uncu yüzyıldan itibaren bilimsel araştırmaların sonuçları ışığında, endüstriyel olarak da üretilmeye başlanmıştır.

Haberin Devamı

Cevizli irmikli puding

Malzeme listesi

· 2 su bardağı süt
· ½ su bardağı su
· ½ su bardağı irmik
· ½ su bardağı tozşeker
· 1 paket vanilya
· 50 gr bitkisel margarin
· 1 yemek kaşığı
hindistancevizi tozu
· ½ su bardağı çekilmiş ceviz içi

YAPILIŞI
İrmik, su, süt ve tozşekeri küçük bir tencereye aktarıp kısık ateşin üzerinde, tahta bir kaşık ya da tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.

Katılaşıp muhallebi kıvamına gelen pudingi kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken vanilyayı ve yumuşamış ya da sıvı haldeki yağı ekleyip hızla karıştırın.

Diğer taraftan, 15-20 santim çapındaki şekilli pasta kalıbına streç film ya da temiz naylon serin. ısterseniz normal bir fırın kabı da kullanabilirsiniz.
Ilıyan pudingi kalıba aktarıp üzerini kaşığın tersiyle düzettikten sonra buzdolabında iyice katılaşıncaya kadar, 4-5 saat bekletin.

Buzdolabından çıkardığınız pudingi bir servis tabağına ters çevirin. Naylonu sıyırıp atın. Üzerine hindistancevizi ve çekilmiş ceviz içini serpiştirin. Dilimleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları