Hani bazı insanlar vardır, İskender Kebabı yemek için kalkar Bursa’ya gider. Nerenin hangi yemeği iyidir bilir. Çünkü onlar ehlikeyif insanlardır.
Şimdi "Aman Sahrap Hanım, keyif yapmayı kim sevmez" diyorsunuz değil mi? Ama bu ehlikeyif insanların bizden farklı olarak yaptıkları bir şey vardır. Sevdikleri şey uğruna zaman harcarlar. Sabırlı davranıp beklerler. Siz, "ne zaman vakit buldu, ne zaman araştırdı" diye düşünürken o yeni keşfettiği mekanda günün batışını seyretmeye gitmiştir bile. Böyle insanlar ailelerini de katarlar bu keyfin içine. Uzun lafın kısası, çevrenizde gerçek bir ehlikeyif varsa bu, hayatınızın biraz daha renkli olacağı anlamına gelir.
Portakallı İrmik Tatlısı
4 kişilik
Hazırlama süresi 10 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
4 su bardağı süt (yağı azaltılmış kaymaksız)
1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış meyve suyu ya da karton kutudaki meyve sularından kullanabilirsiniz)
1 su bardağı tozşeker (10-12 tane düşük kalorili tatlandırıcı da kullanabilirsiniz)
1 su bardağı irmik
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı Hindistancevizi rendesi
İrmik, süt, portakal suyu ve tozşekeri orta boy tencereye aktarın (şeker yerine toz ya da tablet tatlandırıcı da kullanabilirsiniz). Malzemeleri orta ısılı ateşte tahta kaşık ya da tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak, katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Muhallebi kıvamına gelip kaynayan tatlının üzerine hindistancevizini ve vanilyayı ilave edip 2 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. 20-25 santim çapında kenarları yüksek cam ya da porselen kabı suyla çalkalayın. Hafifçe ılık hale gelen irmik tatlısını ıslak kaba aktarın. Üzerini kaşığın tersiyle düzeltin ve buzdolabında en az 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyerek servise sunun. İsterseniz üzerine ince çekilmiş ceviz içi de serpiştirebilirsiniz.
Sebzeli Diyet Köftesi
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
30 dakika
Malzeme listesi
500 gram yağsız dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
1 adet yeşil çarliston biber (1 küçük boy yeşil dolmalık biber de kullanabilirsiniz)
1 demet maydanoz
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
2 yemek kaşığı un
Kıymayı derin bir kaba koyup üzerine tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı serpin. Üzerine yumurtayı kırdıktan sonra bir kenarda bekletin. Soğan, çarliston biber, patates ve havucu soyup yıkadıktan sonra büyük parçalar halinde doğrayın ve mutfak robotuna koyun. Maydanozu ayıkladıktan sonra elinizle parçalayıp robottaki sebzelerin üzerine ilave edin. Robottaki malzemeleri kısa aralıklarla (robotu bir durup bir çalıştırarak) çekerek püre haline getirin. Püre haline getirdiğiniz sebzeleri kıymanın olduğu kaba aktarıp yoğurun. Hazırladığınız harçtan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarladıktan sonra üzerlerine hafifçe bastırarak yassı hale getirin. Köfteleri geniş bir tepsiye serptiğinz una bulayıp bir kenarda biriktirin. Köfteleri, geniş bir teflon tavaya her seferinde bir yemek kaşığı sıvıyağ koyarak önlü arkalı kızartın. Yanına yeşil salata malzemesi koyup sıcak sıcak servis edin.