Babam, yemek yemenin Gazianteplilerin günlük yaşamının çok önemli bir parçası olduğunu söylerdi hep. Babamın Gaziantep kültürüne ve tarihine olan merakı beni her zaman şaşırtmıştır.
Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in davetlisi olarak gittiğim Gaziantep Gurme Festivali’nde yediğim yüzlerce çeşit yemeği sizlere anlatabilmenin bir yolu var mı bilemiyorum. Gaziantep mutfağı yalnızca doyumsuz lezzetler yumağı değil, aynı zamanda uygarlık ve kültür hazinesi.
Türkmen Arap, Ermeni ve Musevi mutfaklarının bir sentezi olan Gaziantep mutfağının tarihi Mezopotamya’ya kadar gidiyor. Çok emek verilerek hazırlanan birbirinden güzel yüzlerce yemek arasında ben en çok tüylü acur dolmasını ve Haylan kabağı dolmasını sevdim. Gaziantepliler yemek tarihleri ve kültürlerine öylesine sahip çıkıyorlar ki "Bizim yemeklerimizin dünyada eşi bulunmaz" derken gözlerinin içi parlıyor. Doğrusu alçak gönüllü bir yemek kültürü olan Gümüşhaneli olarak kıskanmadım dersem yalan olur. Gerçi, iklim, tarih, coğrafya açısından Gaziantep şanslı bir ilimizdir ama ben bu gezi sırasında tanıdığım misafirperver, sıcakkanlı ve ehl-i keyif Gazianteplileri çok sevdiğimi söylemek istiyorum.
Tahin soslu nohut köftesi
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
3 su bardağı haşlanmış nohut
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 su bardağı un
2 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 su bardağı sıvıyağ
Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan tahin
1 Türk kahvesi fincanı ılık su
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 diş dövülmüş sarmısak
Nohutu kendiniz haşlayabileceğiniz gibi, konserve nohut da kullanabilirsiniz. Ama mutlaka nohut kabuklarını soyup, ayıklayın. Nohut, sarmısak, kimyon, tuz ve karabiberi mutfak robotunda püre haline getirip derin bir kaba aktarın. Üzerine unu ekleyip kırmızı toz biberi serpiştirin. Nohutlu harcı köfte yoğurur gibi yoğurun. Elinizi suya batırarak nohutlu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Nohut köftelerini büyük bir tabakta biriktirin. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp, tavayı sallayarak, köfteleri, kızgın yağda, altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Kızarttığınız köfteleri servis tabağına alın. Diğer taraftan, tahin, ılık su, limon suyu ve dövülmüş sarmısağı bir kasede karıştırın. Tuzu ekleyip çatalla çırpın. Hazırladığınız sosu, köfteler üzerinde gezdirin.
Portakal sütlü irmik helvası
6 kişilik
Hazırlama süresi 50 dakika
Pişirme süresi 30 dakika
Malzeme listesi
150 gr. bitkisel margarin (50 gr. tereyağı+5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık
2 su bardağı soğuk süt
1.5 su bardağı tozşeker
1-2 adet portakal kabuğunun rendesi
Yağı orta boy teflon tencerede kızdırıp dolmalık fıstıkları ekleyin ve fıstıklar altın sarısı oluncaya kadar, 1-2 dak. kavurun. Üzerine irmiği aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık 12-15 dak. irmiğin rengi sararmaya başlayıncaya kadar kavurun. Diğer taraftan, soğuk süt ve tozşekeri derin kapta karıştırın. Şeker eriyinceye kadar ara sıra karıştırın. Rengi sararan irmiğin üzerine, şekerli soğuk sütü ekleyin. Tekrar karıştırıp tencerenin kapağını kapatarak çok kısık ateşte sütünü çekmesi için 7-8 dak. pişirin. Ocaktan alıp, sıcakken üzerine rendelenmiş portakal kabuğunu serpiştirdikten sonra servis tabağına aktarın. Servise ılık sunun. Dikkat! Dondurma da irmiğe çok yakışır.