Yemek kültürü nasıl ülkeden ülkeye değişiyorsa, kahvaltı anlayışı, dolayısıyla kahvaltıda yenilenler de bu kültürün bir parçası olarak değişir.
Örneğin, İngiltere’de kahvaltı sofrasında jambon ya da sosisle pişirilmiş yumurta, kızarmış ekmek, reçel ya da marmelat vardır. İngilizlerin meşhur kremalı çayları da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Çarlık döneminden kalma alışkanlıkların hálá korunduğu Rusya’da havyar, lakerda ve balık ürünleri kahvaltı sofrasında tercih edilen yiyeceklerdir. Rusların meşhur lakerdalı ekmekleri ve Rus yumurtaları da iyi bir kahvaltı masasında olmalıdır. Füme, salam, balık ve zeytin gibi tüm İspanyolların tercihi olan kahvaltılıklar mevcut olmakla birlikte, İspanya’da coğrafi ve kültürel farklılıklar, kahvaltıda tüketilen yiyeceklere de damgasını vurmuştur. Zeytinli ya da domatesli ekmek ve sütlü kahve ise İspanyol kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleridir. İtalyanlar, diğer öğünlere göre daha az önem verdikleri kahvaltıda, üçgen şeklindeki ev yapımı ekmekleri ve cappuccino’yu ya da espresso’yu tercih ederler. Damak tadı ve yemek kültürü ülkeden ülkeye değişiyor. Ancak, hangi ülkede olursak olalım kendimizi günün ilk öğününden mahrum bırakmamamız gerekiyor.
Sebzeli ekmek dolması
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
á1 adet büyük boy somun ekmeği (yuvarlak ve sert ekmek kullanmalısınız)
Dolma içi için
á 250-300 gr orta yağlı dana kıyma
á 5 yemek kaşığı zeytinyağı
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 2-3 adet taze yeşil soğan
á 1 demet maydanoz
á 1 demet dereotu
á 1 demet taze fesleğen
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 3 su bardağı sıcak su
Somun ekmeğin üst kısmını bıçakla kapak gibi kesin. İç kısmını elinizle çıkararak boşaltın. Ekmeğin içini küçük parçalara ayırıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve kıymayı tencereye aktarıp karıştırarak, kıyma suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Üzerine incecik yemeklik doğradığınız kuru soğanları, tuz ve karabiberi ekleyin. Taze soğanları da bir santimlik parçalar halinde doğrayarak harca katın. Karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun. Kavrulan kıymanın üzerine et suyu tableti ve 3 su bardağı sıcak suyu ilave edin. 10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatın. İncecik kıydığınız taze fesleğeni, dereotunu, incecik doğradığınız maydanozu ve kenarda bekleyen ekmek içini sulu kıymayla karıştırıp ekmeğin içini bu harçla doldurun. Servise sunmadan önce ekmeği yuvarlak bir tepsiye düzgün bir şekilde yerleştirin. Ekmek dolmasını önceden 175 dereceye ayarlayıp ısıttığınız fırında 20-25 dakika kadar pişirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Çilekli tart Mona Lisa
10 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi
15 dakika
Malzeme listesi
á100 gr margarin (yumuşamış)
á 1,5 su bardağı un
á 2 çorba kaşığı pudra şekeri
á 1 adet yumurta
á 1 paket kabartma tozu
Üzeri için
á1 paket hazır vanilya puding
á 2 su bardağı süt
á 10 adet çilek
Yoğurma kabında margarin ile pudra şekerini karıştırın. Yumurta, kabartma tozu ve unu ekleyerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığına gelen hamuru yağlanmış tart kalıbına kenarlarını 2 parmak yükselterek yayın. Üzerini çatalla yer yer delin. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında tartı hafifçe pembeleşene kadar pişirin. Soğuyunca servis tabağına alın. Vanilyalı pudingi sütle pişirip, soğuduktan sonra tartın üzerini kaplayacak şekilde yayın. Çilekleri yaprakları ile birlikte yıkayıp ikiye bölün, sap kısımlarını kesmeden yelpaze gibi dilimleyin. Süsleyerek servis yapın.