Paylaş
“Acaba tadı nasıldır, zeytinyağlı dolmasını mı etli dolmasını mı yapsam” diyerek ağaçların etrafında gezinip yapraklarını topluyorum. Bu yapraklara dolma sarma hevesi, TV programımızda Malatyalıları misafir etmemizle başladı. Yoğurtlu bir meyane içinde servis edilen kiraz yaprağı dolmasını pek sevdim. Daha önce birkaç kez yemiştim ama tadını tam keşfedememişim.
Mayısın 5’inde Malatya’daki kitap fuarına gidip Beşkonaklar Malatya Sofrası’nda da kiraz yaprağına dolma yiyince “tamam” dedim. Hemen taze kiraz yaprağı bulup İstanbul’a getirdim ve yaprakları derin dondurucuya attım. Artık eve gelen misafirlerime sürpriz dolmalar yapabileceğim.
Bahçemdeki dutun yapraklarını da meyveleri olgunlaşmadan toplamaya başladım. Bu taze yapraklar da derhal dolma yapılıp soframızda arzı endam ettiler.
Siz de etrafınıza alıcı gözle bir bakın. Mutlaka dut, ıhlamur ya da kiraz ağacı göreceksiniz. Hemen alttaki dallardan tazecik yapraklar toplayın ve yıkayıp haşlayın. Özellikle bulgurlu iç koyduğunuz sarmaların tadına doyamayacaksınız.
Kiraz kavurması (Giresun)
Kirazların saplarını koparıp yıkadıktan sonra süzün ve ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini de çıkarın. Kuru soğanları soyup ortadan ikiye böldükten sonra incecik yarımaylar halinde doğrayın. Sıvıyağı geniş bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın.
Soğanı tencereye koyup sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine kirazları ekleyip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra sık sık karıştırarak kirazlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan almadan önce incecik kıyılmış nane ya da maydanozu ilave edin. Birkaç dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Not: Özellikle etin yanına değişik bir garnitür olarak ikram edebilirsiniz.
Malzeme listesi
- 500 gr kiraz
(Büyük boy ve etli olanlarını kullanmanızı tavsiye ederim.)
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
- Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ
Üzeri için;
- 1 demet taze nane
(Maydanoz da kullanabilirsiniz.)
Paylaş