Paylaş
Bunun nedeni hem yüzyıllardır biliniyor olması hem de o muhteşem lezzetidir. Eski kaynaklar su böreğinin Kırşehir kökenli olduğunu söyler ama dediğimiz gibi o çoktan Anadolu’nun her yerine yayılmıştır. İçine çeşit çeşit malzemeler konarak yapılan su böreği çok eski bir yemektir üstelik.
Su böreği yapanlar bilirler, onu layıkıyla yapmak maharet ister. Su böreğini güzel yapan kadınların maharetli olarak tanımlandığını hemen hepimiz biliriz. Hatta bir rivayete göre, eskiden kayınvalideler gelin adaylarına su böreği yaptırır, adayların maharetli olup olmadığını böylece sınarlarmış.
Gelin adayı su böreğini güzel yaptığında düğün hazırlıkları başlarmış ama kayınvalide adayın yaptığı böreği beğenmediğinde, oğul deli divane aşık bile olsa, düğün ertelenirmiş. Ne zamana kadar mı? Tabii ki gelin adayı layıkıyla su böreği yapmayı öğreninceye kadar.
KÖRİ SOSLU TAVUK
Üzerine galeta unu serpiştirilmemiş tavuk şinitzelleri (dövülüp, inceltilmiş) parmak şeklinde, uzun şeritler halinde dilimleyin. Soğanı incecik yemeklik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Sıvıyağı geniş bir tavaya (vok tavası kullanmanızı öneririm) koyup orta ısılı ateşte kızdırın.
Soğan ve sarmısakları tavaya koyup sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Üzüm ve fıstıkları katıp 1-2 dakika daha kavurun. Tavuk etlerini ekleyip 3-4 dakika daha pişirin. Unu tıpkı tuz gibi serpiştirin ve yemeği karıştırın. Üzerine hemen soğuk sütü ilave edip hızla karıştırarak unun topaklanmasını engelleyin.
Tuz, karabiber ve köriyi katıp 1-2 dakika daha karıştırdıktan sonra kremayı ilave edin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve arada sırada karıştırarak 5-6 dakika daha pişirip ocaktan alın. İncecik kıyılmış maydanozla süsleyip pilav, püre yanında servise sunun.
Malzeme listesi
-4 adet tavuk şinitzel
(galeta unu serpilmemiş olsun)
-3 yemek kaşığı sıvıyağ
-1 yemek kaşığı kuru üzüm
-1 adet orta boy kuru soğan
-2 diş sarmısak
-4 çay kaşığı un
-2 yemek kaşığı
dolmalık fıstık
-1 su bardağı soğuk süt
-1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)
(1 ufak paketin tamamı)
-1 çay kaşığı tuz, karabiber
-2 çay kaşığı toz köri
Paylaş