1600’lü yıllarda İtalya’dayız. Dondurma yapımı ve tüketimi çok fazla. Neredeyse her sokakta üç tekerlekli seyyar arabalarıyla dondurmacılar gezmekte.
Hatta dini törenlerden sonra bile dondurma yenmesi adet olmuş. Zaman makinesiyle 18. yüzyıla gittiğimizde ise İtalya’da dondurma yapımıyla ünlü iki kişi dikkat çeker; Tortoni ve Pratti. Hatta ilk dondurmalı keklerin mucidi de bu ikilidir ve kuplar, ev usulü muslar da ilk olarak İtalya’da yapılmıştır. Zaten 100 yıl sonraya gelindiğinde de artık kuplar ve diğer dondurmalı tatlılar İtalyanlar’ın damağında iyice yer etmiştir. Özelikle sosyetenin büyük davetlerinde yemek sonrası ikram edilen en popüler tatlı olmuştur dondurmalı tatlılar. Bizler ise tatlıların sunumuyla değil, tadıyla daha çok ilgilendiğimizden tek kişilik kalıpları ya da ayaklı şık cam bardakları pek benimseyemedik. Oysa yemeğin sunum şekli de içindeki yemeği çekici kılar. Benim kupların sunumu için hangi kapları tercih ettiğimi sorarsanız, ayaklı, geniş ağızlı cam bardaklara daha çok yakıştığını düşünüyorum bu lezzetli tatlının.
Sebzeli kıymalı kağıt kebabı
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
45 dakika
Malzeme listesi
á 400 gram orta yağlı kıyma
á 2 adet sivri biber
á 3 adet orta boy domates
á 2 adet orta boy kuru soğan
á 4 adet orta boy patates
á 8 diş sarmısak
á 1 adet kırmızı dolmalık biber
á 2 yemek kaşığı margarin
á 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
á 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kıyma, kırmızı pul biber, karabiber ve tuzu yoğurma kabına koyup iyice yoğurun. Kıymanın yarısını, yaklaşık 50 santimetre uzunluğundaki fırın kağıdına bastırarak yayın. İnce halkalar halinde dilimlediğiniz soğan ve patatesi, ikiye böldüğünüz sarmısağı, halka halka doğradığınız domates ve sivri biberin yarısını kıymanın üzerine yerleştirin. Kalan kıymayı da malzemelerin üzerine bastırarak yayın. Kıymanın üzerine bir kez daha patates, domates ve bu kez kırmızı biber dilimlerini yerleştirin. Margarini fındık büyüklüğünde parçalara ayırıp kıymanın üzerine yerleştirdikten sonra tuzu da serpin. Kağıdın iki ucunu kebabın üzerini kaplayacak şekilde katlayın. Kebabı, 175 dereceye ayarladığınız fırında 45-50 dakika pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun.
Fıstıklı pasta dolçe
12 kişilik
Hazırlama süresi 25 dakika
Pişirme süresi
50 dakika
Malzeme listesi
á 6 adet yumurta
á 2 su bardağı tozşeker
á 250 gram eritilmiş margarin
á 1 paket vanilya
á 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
á 1 su bardağı kuş üzümü (dolmalık)
á 1 paket kabartma tozu
á 2 su bardağı un
Kreması için;
á 1 paket kakaolu hazır puding
á 3 su bardağı süt
á 2 su bardağı çekilmiş yeşil fıstık (Şam fıstığı da olabilir)
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları, derin bir kaba kırın. Üzerine tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika, karışım köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine eritip ılıttığınız margarini, vanilya ve kakaoyu ilave ettikten sonra mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Yıkayıp kuruladığınız kuş üzümlerini ve kabartma tozunu da aktarıp bir taraftan çırpmaya devam ederken, bir taraftan da unu yavaş yavaş ekleyin. Malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpmaya devam edin. 25-30 santim çaplı kenarları yüksek kek kalıbını yumuşamış margarinle iyice yağlayın. Koyu muhallebi kıvamlı kek hamurunu kalıba aktarın. Keki 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında iyice kabarıncaya kadar, 45-50 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin. Kremayı hazırlamak için; kakaolu puding ve 3 su bardağı sütü küçük bir tencereye aktarıp tahta bir kaşık ya da tel çırpıcı yardımıyla karıştırarak katılaşıp kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 1 dakika sonra ocaktan alıp çekilmiş fıstığı ilave edin. Kremayı karıştırarak hafif ılık hale getirin. Keki ortadan ikiye kesip bir parçasının üzerine fıstıklı kremadan bolca sürün. Kekin diğer parçasını üzerine yerleştirip kalan kremayı da kekin üzerine ve etrafına yayın. Sosun kalanını da bir kaseye koyup servis yaparken dilimlediğiniz pastaların yanına koyun.