Kristof Kolomb Amerika’yı keşfedene kadar Avrupalılarda kayda değer bir mutfak kültürü yokmuş.
Bu coğrafi keşiflerin ardından Avrupalılar; domates, biber, patates, mısır ve kabak gibi sebzelerle tanışmışlar. Osmanlı’nın sebzelerle tanışması içinse Tanzimat’ı beklememiz gerekmiş. Osmanlı Mutfağını en çok, somon ekmek etkilemiş. Etkileyen diğer bir ürün ise domatesmiş. Hayatımızın değişmezleri arasında ve mutfağımızın baş tacı domatesle böylece tanışmışız.
İnce Noktalar
Sarmalar pişerken üzerine porselen tabak kapatmanın nedeni, yaprakların dağılmaması içindir. Dolmanın dibine tutmaması için de altına bir sıra asma veya lahana yaprağı serin.
ŞİMŞİR ÇORBASI
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 35 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı ince bulgur
200 gr. yağsız dana kıyma
6 yemek kaşığı un
1 adet yumurta
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
10 su bardağı su veya et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı kuru nane
2 adet limonun suyu
Tuz -Karabiber
Yapılışı:
Bir su bardağı suda 10 dakika beklettiğiniz bulgura, kıyma, 5 yemek kaşığı un, yumurta ve tuz katarak yoğurun. Elinizi ıslatarak, nohut büyüklüğünde köfteler yapın. İnce kıyılmış soğanı yağda kavurun. 1 yemek kaşığı un ekleyerek, 2 dakika karıştırın. Salçaları ve 10 bardak suyu ekleyin. Nohutlarla birlikte 15 dakika kaynatın. Köfteleri ve naneyi de katarak 15 dakika daha pişirin. Limon suyunu gezdirip, ateşten alın.
Nuska pırasa sarma
6 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Yapılışı:
Pırasanın beyaz bölümünü (20 cm kadar) uzunlamasına yarıya kadar açın. Şeritler haline gelen yaprakları kaynar tuzlu suda haşlayın. Kuru soğanları zeytinyağında kavurun. Pirinci katın, 10-15 dakika kavurun. Kuş üzümü, yeşil soğan, tarçın, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, altını kısın. Suyunu çekince yenibaharı ve dereotunu serpip, ateşten alın. İç pilavı paylaştırarak, pırasaları nuska biçiminde sarın. Üzerine su ve zeytinyağı gezdirip, önce düz bir porselen tabak, sonra tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika pişirin.
Malzeme listesi
1 kg. pırasa
Pilav içi için
1 su bardağı pirinç
4 adet kuru soğan (ince kıyılmış)
1 çay bardağı zeytinyağı
3 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı dereotu (ince kıyılmış)
2 yemek kaşığı yeşil soğan (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
6 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
3 su bardağı su
1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)
Tuz-Karabiber
Üzeri İçin
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı su
Çilekli tart
Yapılışı:
Yağı, yumurta sarısını, toz şekeri, kabartma tozu ve yoğurdu suyla ezin. Unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. 15 dakika beklettiğiniz hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın. Önceden 175 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene dek pişirin. Krema, pudra şekeri ve limon suyunu çırpıp, tabağa ters çevirerek aldığınız tartın çukur bölümüne yayın.
Çileklerle süsleyip, hazırladığınız jöleyle kaplayın. Buzdolabında 3 saat beklettikten sonra servis yapın.