Doğanın verdiklerinden biri: Aloe vera

2dk okuma

Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, hiçbir şey doğanın bize sunduğu nimetlerin yerini tutamaz gibi geliyor bana.

Haberin Devamı

Asıl marifet doğanın sunduklarıyla teknolojinin imkanlarını birleştirip yararlı ürünler elde etmekte... Elbette her zaman doğaya zarar vermeden onunla uyum içinde yaşayan insanlar vardı. Ama bunun yanı sıra genellikle biz insanlar doğayı kendi emrimize sunulan meta olarak algıladık ve onu istediğimiz gibi eğip büktük. Oysa doğayla savaş etmeden, barışık halde yaşayarak da ondan yararlanmak mümkün.
Bugün pek çok faydalı bitkinin yağı çeşitli tekniklerle çıkarılıp insanların kullanımına sunuluyor. Aloe vera losyonu da bunlardan biri... Aloe yaprağının özsuyu yalnız başına bile yaraları tedavi etmede etkili. Aloe bitkisi zambakgillerden, buna rağmen dikenli kalın yapraklarıyla kaktüsgillerden sanılıyor. Yaprağındaki öz, içindeki jel ve kabuğundaki özsuyun karışması ile bir losyon elde ediliyor. Vücudumuzun yaşarken ürettiği ve hücrelerimiz üstünde bir nevi oksitlenme etkisi yaratan serbest radikalleri yok eden bu losyonun, hem yaraların üstüne sürülerek, hem de ağız yoluyla alınarak kullanılabildiği söyleniyor.
Bir zamanlar yaprağın özü, tırnak yiyen çocukların tırnaklarına sürülüp bu alışkanlıktan vazgeçmeleri sağlanırmış. Galiba “gerçek acı” (aloe vera) ismi de buradan geliyor. Yine de siz siz olun, bu tür karışımları uzman bir doktor tavsiyesi olmadan kendi başınıza kullanmaya kalkmayın, sağlığınızı riske atmayın.

Zeytin ezmeli tvist

Haberin Devamı

YAPILIşI: Buzu çözülüp yumuşayan milföy hamurlarından üç tanesini kenarlarını birleştirerek tezgaha serin. Üzerlerine zeytin ezmesi ve toz biber karışımından sürün. Diğer taraftan, kalan üç milföy hamurunu da diğer milföylerin üzerlerine dikkatlice yerleştirin. Milföy hamurlarının üzerine hafifçe bastırın. ıki katlı peynirli milföy hamurlarını 12 eşit parçaya bölüp aynı uzunlukta 12 adet şerit elde edin. şeritlerin iki ucunu birbirine ters yönde çevirerek burgu haline getirin. Hazırladığınız burgu şekilli hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Tüm milföy hamurlarına aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürün. Tvistleri, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, 25 dakika pişirip çıkarın. Ilık ya da soğuk olarak servise sunun. Tvist özellikle çay saatleri için ideal bir tuzlu çeşididir.

Haberin Devamı

· 6 adet kare milföy hamuru (10x10 santim boyutlarında)
· 2 yemek kaşığı  zeytin ezmesi
· 1 çay kaşığı  kırmızı toz biber
· 2 adet   yumurtanın sarısı

Yazarın Tüm Yazıları