Siz de benim gibi bir kahve meraklısıysanız, ne yapıp edip mutlaka dibek kahvesini deneyin derim.
Şimdiye kadar içtiğim en güzel dibek kahvesi ise tavacı Recep Usta’nın Suadiye ve Etiler’deki restoranlarında içtiklerimdi. Zeki Usta’nın o esprili sunumuyla ikram ettiği dibek kahvesini kahkahalar eşliğinde içtik.
Kısa süre kavrulan kahve bir miktar kakule ve hindistanceviziyle birlikte havana benzeyen bir kap olan dibekte dövülerek inceltiliyor. Sonra özel bir fırında dinlendiriliyor. Bu şekilde elde edilen kahvenin pişiriliş biçimi ise tıpkı Türk kahvesine benziyor. Benim çeşitli kaynaklardan okuduğum dibek kahvesi tarifi böyle...
Ama şimdi Sevgili Zeki Usta’nın dibek kahvesi tarifini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Şöyle: Kişi başına bir tatlı kaşığı dibek kahvesi ve yarım tatlı kaşığı Türk kahvesi cezvedeki ılık suya aktarılıyor. Karıştırılıp tıpkı Türk kahvesi gibi kısık ateşte pişiriliyor. Dibek kahvesinin yapılışı aslında bu kadar kolay ama cezveden fincana döktüğünüz kahve o kadar lezzetli oluyor ki, içmeye doyamıyorsunuz.
Yalnızca ithal kahvelerin aromalı olmasına alıştığınız için Türk kahvesinin bu aromalı biçimi sizi çok etkileyecek. Üstelik, damla sakızlı, çikolatalı, vanilyalı dibek kahveleri de tadılmayı bekleyen çeşitler arasında... Nefis dibek kahvesini mutlaka deneyin derim. Göreceksiniz ki bu muheteşem kahvenin yanında yabancı kahveler annemin deyimiyle "halt etmiş".
Yufkalı bademli pilav
8 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
25 dakika
Malzeme listesi
1 adet hazır yufka
Yarım su bardağı soyulmuş iç badem
2 adet orta boy kuru soğan
50 gr. tereyağı (Bitkisel margarin de kullanılabilir.)
Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
2 su bardağı pirinç
1-2 adet tavuk göğüs eti (Haşlanmış ve küçük küçük dilimlenmiş olmalı.)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
YAPILIŞI: Pirinç sıcak tuzlu suda en az 30 dakika bekletilir. Çekirdeksiz kuru üzüm yıkanıp bir kaba aktarılır. Üzerine çıkacak kadar su eklenip 30 dakika kadar bekletilir. Soğanlar soyulup tavla zarı formunda incecik doğranır. Tereyağı ya da bitkisel margarin orta boy bir pilav tenceresinde eritilip soğan eklendikten sonra sürekli karıştırılarak 4-5 dakika kadar kavrulur. Yıkanıp süzülmüş pirinç tencereye aktarılıp tahta bir kaşıkla karıştırılarak 5-6 dakika daha kavrulur. Haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti, çekirdeksiz üzüm, dolmalık fıstık, yenibahar ve tuz ilave edilip 4 su bardağı sıcak su tencerenin kenarından aktarılır. Pilav kısık ateşte suyunu tamamen çekinceye kadar pişirilir. Diğer taraftan, en fazla 25 santim çapında ısıya dayanıklı bir tencere yumuşak margarinle iyice yağlanır. Tencerenin iç kısımlarına soyulmuş bademler yapıştırılır. Yumuşak margarin bademlerin yapışmasını sağlayacaktır. Sonra da hazır yufka, fazlalıkları dışarıya sarkacak şekilde tencereye serilir. Pişirilen pilav düzgün bir şekilde yufkanın üzerine aktarılıp yufkanın dışarıda kalan kısımlarıyla üzeri kapatılır. Yufkanın üzerine zeytinyağı gezdirilir. Pilav, 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında 30-35 dakika kadar pişirilip çıkarılır. Fırından çıkan pilav servis tabağına ters çevrilip servise sunulur.
Not: İstenirse bu pilava 8-10 adet tane karabiber de eklenebilir.
Patlıcanlı enginar salatası
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
6 adet orta boy enginar (Konserve enginar kullanılması tavsiye edilir.)
1 kutu konserve közlenmiş patlıcan
2-3 adet konserve közlenmiş kırmızı biber
20-25 adet yeşil ya da siyah zeytin (Doğranmış file zeytin de olur.)
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı kuru nane, kuru fesleğen
YAPILIŞI: Enginarlar taze ya da dondurulmuş ise üzerine çıkacak kadar kaynar suda 12-15 dakika haşlanır (Haşlama suyuna 1 adet limonun suyu ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı da katılır). Konserve enginar kullanılacaksa, pişirilmesine gerek yoktur. Diğer taraftan, közlenmiş patlıcanlar tel süzgece koyulup 15 dakika kadar süzülmesi beklenir. Süzülen patlıcanlar mutfak robotuna aktarılıp üzerine ayıklanmış maydanoz, tuz, karabiber, kuru nane ve fesleğen aktarıldıktan sonra çekilerek püre haline getirilir. Püre derin bir kaba aktarılır. Konserve kırmızı biberler süzülerek kutudan çıkarıldıktan sonra tavla zarı formunda doğranır ve patlıcanın üzerine aktarılır. Üzerine dilimlenmiş zeytinler de katılıp karıştırıldıktan sonra karışım konserve enginarların içine paylaştırılır. Enginarlar servis tabağına alınıp soğuk olarak servise sunulur.