Paylaş
Yine şahane bir konuyu araştırmış ve unutulmaya yüz tutmuş bir lezzetten, demir tatlısından bahsetmiş. Sizlerle paylaşacağım bu bilgilerin kaynağı Mary’nin araştırmasıdır.
Demir tatlısı, Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yapılmış lezzetli bir tatlıdır.
Çeşitli kaynaklara göre Doğu Anadolu kökenli olan bu tatlı, aslında Anadolu’nun hemen her yerinde yaygın olarak yapılmaktaydı.
Şimdilerdeyse o kadar popüler değil. Bunun nedenlerinden biri tatlının yapımında özel bir kalıp kullanılması olabilir.
Tatlının hamuru, yumurta, küllü su -ki artık yerine kabartma tozu kullanılıyor-, un ve yöreye bağlı olarak yoğurt kullanılarak hazırlanır. Tatlıya adını veren özel bir demir kalıp kızgın yağda kızdırılıp sulu kıvamdaki hamura batırılır.
Demir kalıba yapışan hamur kızgın yağda kızartılır. Bir dakika sonra hamur pembeleşir ve kalıptan düşer.
Kızaran tatlılar şerbete atılır ya da şeker, tarçın veya çekilmiş cevizle süslenerek ikram edilir.
Hindistan cevizli kağıt keki
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine pudraşekerini ekleyip mikserin yüksek devriyle, 3-4 dakika, karışım beyazlaşıncaya kadar çırpın. Sıvıyağı ekleyip 2-3 dakika daha çırpın. Kremayı ilave edip tahta bir kaşık ya da spatulayla karıştırın.
Son olarak, vanilya, karbonat, hindistan cevizi ve unu da katıp malzemeler iyice özleşinceye kadar karıştırın.
Katı muhallebi kıvamında bir kek hamuru elde etmiş olacaksınız.
Mafin kalıplarını oda sıcaklığında yumuşamış margarinle iyice yağlayın ya da kağıt kalıpları hazırlayın.
Hazırladığınız hamuru kaşıkla kalıpların yarısına gelecek şekilde (üzerlerinde kabarma payı bırakarak) doldurun.
Yaklaşık 12 adet mafin - kağıt keki yapabilirsiniz.
Kekleri 5 dakika önceden ısıtıp 200 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika pişirin. Bir kürdan sokarak pişip pişmediklerini kontrol edin. Eğer kürdan temiz çıkarsa kekler pişmiş demektir. Fırından çıkarın ve soğuyunca kalıplarından alıp soğuk olarak servise sunun.
Not: Bu kekin içine kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış ayva da katabilirsiniz.
Malzeme listesi
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı pudraşekeri
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı hazır süt kreması (200 ml)
- 1 su bardağı hindistan cevizi
- 1,5 çay kaşığı karbonat
- 3 su bardağı un
- 1 paket vanilya
Paylaş