Değişen yaşam biçimleri, bazen yeni görgü kurallarının ortaya çıkmasına, bazen de varolan görgü kurallarının değişmesine neden olabiliyor.
1950’li yılların popüler magazin dergisi Yelpaze de 361. sayısında birtakım görgü kurallarını anlatmış. "Otomobili kullanan adam, arabanın çevresinde koşarak dolanıp gelene kadar hanımefendi yerinde oturmalı mı? Bütün hallerde erkek aceleyle dışarı çıkıyormuş gibi yapmalıdır. Trafik mecburiyetleri bir ölüm tehlikesini bahis konusu ediyorsa, kadın bu hareketine engel olmalıdır erkeğinÉ" Şimdi 2000’li yıllardayız ve ben bir kere bile yanımdaki erkeğin koltuğundan kalkarak benim kapımı açmaya yeltendiğini görmedim. Herkes kendi kapısını açıyor bu günlerde.
İnce noktalar
Sosislerin pişerken patlamalarını engellemek istiyorsanız, sosisleri pişirmeden önce süte batırın.
ANNEMİZİN MUTFAĞI
Kadın budu köfte
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 5 dakika
Malzeme listesi
500 gr. kıyma
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
2 adet orta boy kuru soğan (zar şeklinde doğranmış)
2 yemek kaşığı pirinç
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber
Öncelikle, soğanları bir tencerenin içinde yağla pembeleştirin. Üzerine kıymanın yarısını ilave ettikten sonra suyunu çekene kadar kavurup, soğumaya bırakın. Öte yandan, pirinci bol suda iyice haşlayıp, suyunu süzün. Kavurduğunuz soğanlı kıymayla pirinci, kalan çiğ kıymayı, 1 adet yumurtayı, tuzu ve karabiberi yoğurun. Kıymadan iri köfteler yapıp, 1 saat dinlendirin.
Son olarak, köfteleri kızartmak için önce una, sonra çırpılmış yumurtaya ve tekrar una bulayıp, kızgın yağda çevirerek 2 dakika pişirin. İsterseniz patates kızartması veya ıspanak püresiyle servise sunabilirsiniz.
Patatesli tonya pilavı
Malzeme listesi
2 su bardağı pirinç
1 kahve fincanı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan (çok ince doğranmış)
2 adet orta boy patates
3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 demet dereotu (çok ince doğranmış)
Yapılışı:
Öncelikle, pilav tenceresine zeytinyağını koyun ve soğanları ekleyerek 2-3 dakika kavurun. Soğanlar sararmaya başlayınca 3 bardak suyu ekleyerek kaynamaya bırakın. Bu arada patatesleri soyup, tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Pirinci sıcak suyla yıkayıp, soğuk suyla tekrar çalkalayarak süzün. Tenceredeki su kayamaya başlayınca, süzdüğünüz pirinçlerle beraber tuz, karabiber ve doğradığınız patatesleri de ilave ederek karıştırın. Orta ısılı ateşte tencerenin kapağını kapatarak pişirin. Pilav suyunu çeker çekmez ocağın altını kısıp 5 dakika daha pişirerek, ocaktan alın. Dereotunu pilavın üzerine serpiştirip tencerenin kapağını kapatarak pilavı 15 dakika demlenmeye, bırakın. Son olarak, tahta bir kaşıkla alttan üste doğru karıştırıp, harmanlayın ve sıcak olarak servise sunun.