Paylaş
Oysa bu, günün en çok özen gösterilmesi gereken öğünü. Köylerde hâlâ yaygın olan bir alışkanlık, kahvaltıda çorba içilmesidir. Bence sabahları kahvaltı sofrası hazırlamaya zaman bulamayanlar için ideal bir kahvaltıdır, Türk mutfağının muhteşem çorbaları. Tek yapmanız gereken, akşamdan hazır ettiğiniz çorbayı sabah evden çıkmadan önce ısıtmak, o kadar. Kahvaltılarınızı çorbadan esirgemeyin.
Hamuru için;
· 2 adet yumurta
· 2 yemek kaşığı yoğurt
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 çay kaşığı karbonat
· 1 çay bardağı su
· 5 su bardağı un
· 125 gr eritilmiş margarin
İçi için;
· 200 gr orta yağlı kıyma
· 3 adet orta boy patlıcan
· 2 adet orta boy kuru soğan
· 2 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 yemek kaşığı sıvıyağ
· 1 adet yumurtanın sarısı (üzeri için)
· 125 gr eritilmiş margarin
Açmak için;
· 1 çay bardağı un
· 1 çay bardağı nişasta
YAPILIŞI: Patlıcanları çizgili formda soyup tavla zarı formunda doğradıktan sonra tuzlu suda bekletin. Kıyma ve zar gibi doğradığınız soğanları tencereye koyup karıştırın. Üzerine sıvıyağı ekleyip kıyma suyunu bırakıp çekinceye kadar kavurun. Tuz ve karabiberi ilave edip karıştırarak kavurun. Üzerine doğradığınız patlıcanları aktarıp tencerenin kapağını kapayın. Patlıcanı hiç su koymadan kısık ateşte, arada sırada karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Soğuması için bir kenarda bekletin.
Yumurta, yoğurt, sıvıyağ, karbonat ve suyu yoğurma kabına aktarıp elinizle karıştırın. Üzerine unu da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini mutfak peçetesiyle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin.
Hamuru 5 eşit parçaya ayırın. Parçaların her birini, oklava yardımıyla ve üzerlerine birazcık unlu nişasta serpiştirerek hazır yufka büyüklüğünde açın. Açtığınız yufkaları aralarına eritilmiş margarin sürerek üst üste koyun. Üst üste koyduğunuz 5 adet yufkayı sararak rulo yapın. Hazırladığınız ruloyu, yağı iyice çekmesi için 20 dakika bekletin.
Yağı iyice çeken ruloyu bıçakla bir parmak eninde parçalar oluşturacak şekilde dilimleyin. Dilimleri kestiğiniz tarafları yukarıya bakacak şekilde, un serpiştirdiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla açarak inceltin. İçlerine kıymalı patlıcanlı harçtan ikişer tatlı kaşığı kadar koyup poğaça yapar gibi uç kısımlarını üst üste getirin.
Kavurma börekleri yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün. Börekleri 175 dereceye ayarladığınız fırında 15-20 dakika kadar pişirip sıcak sıcak servis yapın.
VİŞNELİ MAFİN
· 1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne
(Kiraz da kullanabilirsiniz)
· 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
· 1,5 su bardağı tozşeker
· 50 gr bitkisel margarin
· 1 su bardağı hazır süt kreması
(1 ufak paket yani 200 ml)
· 1 paket vanilya
· 3 su bardağı un
· 1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
· 2 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI: Eğer dondurulmuş vişne kullanacaksanız, vişneleri oda sıcaklığında 30 dakika bekletip buzunu çözün. Vişneleri süzüp birkaç kat kağıt peçetenin üzerine alın ve suyunu iyice emdirin. Suyu iyice süzülen vişne, pastanın kıvamını bozmayacaktır.
Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve tozşekeri derin bir karıştırma kabına koyun. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve hazır süt kremasını ilave edin. Vanilyayı da katıp mikserle 1-2 dakika daha çırpın.
Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu başka bir kapta elinizle karıştırın. Karışımı tel süzgeçten geçirerek yumurtalı karışımın üzerine aktarın. Malzemeleri tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla koyu ama akıcı bir kek hamuru elde edinceye kadar karıştırın.
Bir yandan da mafin kalıplarını yumuşamış margarinle iyice yağlayın. (Yuvarlak kağıt kalıplar da kullanabilirsiniz.) Mafin hamurunu, kalıpların üzerinde 1 santim boşluk (kabarma payı) kalacak şekilde kalıplara paylaştırın. Mafinleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika, iyice kabarıp üzerleri sararıncaya kadar pişirip çıkarın.
Soğumalarını bekleyip kalıplardan çıkarın. Mafinleri servis tabağına yerleştirip üzerlerine pudra şekeri serpiştirerek servise sunun.
Paylaş