Çok tuzlu gıdalar

Kalp, tansiyon hastalıkları bulunanlar daha iyi bilirler, doktorların üzerine basa basa yasakladıkları, tüketimine dikkat edilmesini söyledikleri gıda tuzdur.

Haberin Devamı

Kalp ve tansiyon sorunu olmayan insanların bile dikkat etmesi gereken bir şeydir tuz tüketimi.
Sağlık sorunları olmayan bireylerde bile günlük tuz tüketiminin beş gram olması gerekir ki bu miktar zaten gıdalarda doğal olarak mevcuttur. Yani aslında yemeklerimize tuz atmamıza gerek yoktur.
Tuz sodyum içerir ve sodyum damarlardaki sıvının hareketi ve sinir sistemi için çok gereklidir. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, vücudumuza gerekli olan sodyum miktarı gıdalarda doğal olarak bulunur. İşte bu yüzden sodyum azlığına hiç rastlanmadığını belirten uzmanlar sodyum yani tuz miktarı fazla olan besinlerin bile dikkatli tüketilmesini öneriyorlar.
Peki tuzlu gıdalar hangileri? Yani dışarıdan tuz almadığımızda bile tüketimine dikkat etmemiz gereken gıdalar hangileri? Bu gıdaları arka arkaya sıralamak gerekirse, et suyu tabletleri, özellikle soya sosu ama genel olarak bütün hazır soslar, salam, sucuk gibi et ürünleri, kurutulmuş domates, tuzlu krakerler, peynir, tuzlu kuruyemişler ve turşu genel olarak “çok tuzlu” olarak niteleyebileceğimiz gıda maddeleri ve bı gıdaların tüketimlerine dikkat etmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Mercimekli tutmaç çorbası

Tereyağı ve et ya da tavuk suyunu orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Diğer taraftan, süzme yoğurdu bir kaseye koyup yarım su bardağı soğuk su ilavesiyle ezin. Normal yoğurt kullanacaksanız, bir kaseye aktarıp çırpın. Bu çorba için ev eriştesi ya da ev makarnasının kırık kısımları kullanılır. Küçük Kayseri mantısı da bu çorba için uygun olabilir. Eğer ikisi de yoksa 1 su bardağı hazır erişte kullanabilirsiniz.
Çorbanın suyu kaynamaya başlayınca varsa kavrulmuş kıymayı ekleyin. Haşlanmış yeşil mercimeği ve erişteyi de tencereye aktarıp sürekli karıştırarak 1 dakika kadar pişirin.
Hazırladığınız süzme yoğurdu ya da yoğurdu da karıştırarak çorbaya ilave edin. Tuz, kuru nane ve kırmızı pul biberi serpiştirip çorbayı 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
NOT: Eskiden evlerde kavrulmuş kıyma hazır bulunurdu. Çorba suyuna bir miktar kıyma konur, yağ ise sonradan tavada kızdırılıp üzerine gezdirilirdi. Ramazanın ilk günü oruç özellikle tutmaç çorbasıyla açılırmış. İsminin bu nedenle “Tutmaç” olduğu da söylenir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
-1 su bardağı ev eriştesi
(hazır erişte ya da hazır Kayseri mantısı da kullanabilirsiniz)
-25-30 gr tereyağı
-varsa 1 su bardağı dolusu kavrulmuş kıyma
-8-9 su bardağı et ya da tavuk suyu
-1 su bardağı süzme yoğurt
(katı kısmından alacağınız 2 su bardağı yoğurdu da kullanabilirsiniz)
-1 yemek kaşığı kuru nane
-2 çay kaşığı kırmızı pul biber
-1 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları