Çok tuzlu besleniyoruz

Araştırmalar, Türkiye’deki her dört ölümden birinin doğrudan ya da dolaylı olarak yüksek tansiyona bağlı olduğunu ortaya çıkarmış.

Haberin Devamı

Elbette ki yüksek tansiyonun pek çok sebebi var ama doktorların yüksek tansiyonlulara verdiği öğütler arasında ilk sırada ‘tuzu azaltmak’ vardır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği günlük tuz miktarı 5 gramdır. Yani sağlıklı bir insan günde 5 gramdan fazla tuz tüketiyorsa tansiyon, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski artar.
Peki Türkiye’de tüketilen günlük tuz miktarı ne kadar biliyor musunuz? Günde ortalama 18 gram.
Evet, yanlış okumadınız, Türk insanı DSO’nun önerdiği günlük miktarın nerdeyse dört katı kadar çok tüketiyor tuzu. Kadınların tuz tüketim miktarı erkeklerden biraz daha az ama yine de sağlıklı olanın kat kat üzerinde.
Uzmanlar Türkiye’de çok tuz tüketilmesinin en önemli nedeninin ekmek olduğunu söylüyor. Ekmeği çok tüketen bir toplum olduğumuz için sadece ortalama ekmek tüketiminden aldığımız tuz miktarı bile DSO’nun belirlediği miktarın üzerinde.
İşte bu sebeplerden dolayı uzmanlar halkın tuz ve gıdalardaki tuz miktarları hakkında bilinçlendirilmesini öneriyor. Rakamlara bakınca pek de haksız oldukları söylenemez değil mi?

Haberin Devamı

GARNİTÜRLÜ KADINBUDU KÖFTE

Yıkadığınız pirinci 2 su bardağı suyla, pirinç taneleri uzayıncaya kadar, 15-20 dakika haşlayın. Süzüp soğumasını bekleyin.
Kıyma ve rendelenmiş kuru soğanı derin bir kaba aktarın. İncecik doğradığınız maydanoz ve dereotunu da ekleyip yumurta sarılarını katın.
Soğumuş olan pirinci, tuz ve karabiberi de ilave edip en az 6-7 dakika yoğurun. Üzerini kapatıp buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Yumurtaları çukur bir kaba kırıp çatal yardımıyla çırpın. Unu da düz bir tabağa yayın. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırın.
Buzdolabındaki köfte harcını çıkarın. Harçtan yarım limon büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi ıslatarak, bu parçaları önce yuvarlayın, sonra da oval hale getirin.
Hazırladığınız köfteleri önce una, sonra çırpılmış yumurtaya batırıp kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Patates kızartmasıyla birlikte servise sunun.

Malzeme listesi

- Yarım kg yağsız dana kıyma
- 1 adet orta boy kuru soÄŸan
- 1 çay bardağı pirinç
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 2 adet yumurtanın sarısı
- 1 çay kaşığı tuz, karabiber
Kızartmak için;
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta

Haberin Devamı

8 kiÅŸilik         Â

Hazırlama süresi : 20 dakika

Pişirme süresi: 25 dakika

Yazarın Tüm Yazıları