Çocukluğumuz türküsü: Ilgaz

2dk okuma

“Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın / Baharla yeryüzünde o cennetin bağısın.”

Haberin Devamı

Bugün bile bazen dilime dolanan bu kahramanlık türküsü “Yükseklerden akıyor, ne güzel berrak sular/ eteklerinde otlar, sürülerle kuzular” dizeleriyle bitiyor.
Kurtuluş Savaşı’nda ihtiyaç duyulan her türlü malzeme, silah ve insan gücü İnebolu-Ilgaz-Çankırı güzergahı kullanılarak yerine ulaştırılırmış. Milli mücadele döneminde gereken her türlü fedakârlığı yapan Ilgaz’ın kahraman insanları aynı zamanda dağları için yüzlerce şiir yazmış.
Feshane’de düzenlenen Çankırı tanıtım günlerinde Ilgaz’ın alakanat fasulyesiyle tanıştım. Yüksek rakımlı köylerde yetişen bu fasulyenin şeker ve horoz fasulyeden daha lezzetli olduğu söylenir.
Beni en çok şaşırtan ise neredeyse elli santim çapında ve 15-18 kilo ağırlığında olan lahanalar (kelem) oldu. Hemen bir adet Hacı Hasan lahanası alıp üveyik buğdayından yapılan keşkeğin yapılışını izledim.
Ilgaz’ın balı, tulum peyniri, yoğurdu derken fuardan ellerim kollarım dolu çıktım. Canım babam bizi Ilgaz Dağı’na götürdüğünde “Çocuklar, bu temiz dağ havasını içinize iyice çekin” demişti. Eminim o da cennette bir Ilgaz Dağı bulmuştur.  �

Haberin Devamı

SOYALI SEBZE GÜVECİ (DİYET)

Sebzelerin tümünü yıkayın. Patlıcanların saplarını kesip alacalı formda soyun. Kabakları kazıyıp yıkayın. Kabak ve patlıcanı uzunlamasına ikiye böldükten sonra tekrar iki eşit parçaya ayırın. Böylece 10-12 santim boyunda ve 1-2 santim kalınlığında sebze parçaları elde etmiş olacaksınız.
Biberlerin saplarını kesip kalem şeklinde dilimleyin. 30-35 santim uzunluğunda kenarları yüksek fırına dayanıklı bir kaba kabak, patlıcan ve biber dilimlerini şekil vererek dizin. Aralarına ortadan ikiye böldüğünüz sarmısakları serpiştirin.
Sebzelerin üzerine tuz ve karabiberi serpiştirip soya sosunu gezdirin. Sıcak suyu ve sıvıyağı da üzerlerine aktardıktan sonra kabın üzerini alüminyum folyoyla sıkıca kapatın.
Yemeği 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Üzerinden alüminyum folyoyu çıkarıp 15 dakika daha pişirdikten sonra fırından alın. Soğumasını bekledikten sonra servise sunun.
Not: Pişme süresini kendi damak tadınıza uygun olarak ayarlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 2 adet yeşil dolmalık biber
- 2 adet kırmızı uzun dolmalık biber
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet orta boy patlıcan
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 4-5 diş sarmısak
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
- Yarım su bardağı sıcak su

8 kişilik         �

Haz›rlama süresi: 30 dakika

Pişirme süresi: 60 dakika

Yazarın Tüm Yazıları