Çocukluğumun tenekecileri

Ramazan aylarında daha bir özlüyorum çocukluğumu ve ilk gençlik yıllarımı nedense...

Haberin Devamı

Ramazan tenekecilerini hatırlıyorum mesela, çocukluğumun Kelkit’ini, düşününce...
Evet, yanlış duymadınız “tenekeciler” dedim. Şimdilerde bazı yerlerde “gürültü” olarak nitelenip yasaklandı ramazan davulu çalmak. Ama yine de bazı semtlerde ramazan geceleri hâlâ davulcunun tokmaklarıyla deliniyor ve davulcu manileri bizi çocukluk anılarımıza götürüyor.
“Hoşafın suyu boldur / Bir kepçe daha doldur / Sahurda köfte varmış / Ne olur erken kaldır” sözleriyle sahura kalkabiliyoruz hâlâ.
Kelkit’te tenekeciler uyandırırdı zaman zaman bizi. Özellikle köylerde, ramazan davulu yerine teneke çalınırdı o zamanlar.
Yine maniler eşliğinde teneke çalan gönüllü, sokak sokak gezer ve köy sakinlerini ertesi gün tutulacak oruca hazırlanmaları için uyandırırdı.
Tenekeden çıkan ses pek ahenkli olmasa da, kimsenin şikayeti olmazdı bu durumdan. Bu adetin en güzel tarafı da, gecenin bir vakti evinden çıkıp köydekileri uyandırmaya gönüllü olan kişinin sahuru, konuk edildiği evde yapmasıydı.
İşte bütün bunları hatırladıktan sonra “ah o güzel adetler” demeden edemiyor insan...

Afet Hanım’ın meyaneli köftesi

Haberin Devamı

Köfteyi hazırlamak için kıymayı derin bir kaba koyun. Üzerine kabuk kısmıyla birlikte ufaladığınız tost ekmeği dilimini ekleyin. Yumurtayı da kırdıktan sonra tuz ve karabiberi serpip malzemeleri iyice yoğurun.
Hazırladığınız köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avuçlarınız arasında yuvarlayın.
Bu misket köfteleri un serpiştirilmiş tepside biriktirin. Tepsiyi sallayarak köftelerin una iyice bulanmasını sağlayın.
Diğer taraftan, sıvıyağı geniş bir tava ya da tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Unladığınız köfteleri kızgın yağda, tavayı sallayarak 3-4 dakika kadar kızartın. Kızarmış köfteleri bir el kevgiri yardımıyla tavadan alıp bir tabağa koyun.
Dövülmüş sarımsak ve sirkeyi köfteleri kızarttığınız sıvıyağa aktarın. Sıcak suda ezdiğiniz salçayı da üzerine ilave edip sos kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca tuz, karabiber, kuru fesleğen ve naneyi serpip 1-2 dakika daha pişirin. Sos koyu ayran kıvamına gelince kızarmış köfteleri bu sosa aktarın.
Ocağın altını kısıp köfteleri bu sosta 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
 Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerini isterseniz kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

? 250-300 gr yağsız dana kıyma
? 1 dilim tost ekmeği
? 1 adet yumurta
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 6 tepeleme
çay kaşığı un
? Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan zeytinyağı
Sosu için;
? 3 diş sarımsak
? Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sirke (Üzüm ya da elma sirkesi kullanabilirsiniz.)
? 1 su bardağı sıcak su
? 1 yemek kaşığı domates salçası
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane

Yazarın Tüm Yazıları