Çocuk ve gençlerin büyümesi için şart olan demir, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel gelişişmlerinin tam olması için de çok önemlidir.
Oksijenin kana ve vücuttaki dokulara ulaştırılmasında hayati bir rol oynayan demir sağlıklı kan ve vücut dokuları için de gereklidir. vücudumuz için bu kadar vazgeçilmez görevle rüstlenmiş olan demirin biz Türklerde eksik olduğunu söylesek ne dersiniz? Eksikliği o kadar belirgin ki, size şöyle bir istatistikten söz etmeden geçemeyeceğim: Türkiye’de okul çağındaki çocukların yüzde 30'unda demir eksikliği anemisi var. Yüzde 30 oranı bize, ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından birinin demir eksikliği olduğunu söylemek için yeterli bir oran. Hele hele bu sorun büyüme çağındaki çocuklardaysa ciddi bir sorundan söz ediyoruz demektir. Üstelik, demir eksikliği sadece demir eksikliği olarak kalmıyor ve kendini büyüme ve gelişmede gecikme, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin azalması olarak belli ediyor. demirin hangi besin maddelerinde olduğunu ve hangi maddelerin vücuda alınan demiri verimli kıldığını öğrenmek ve çocuklarımızın beslenme alışkanlığını tüm bu bilgiler ışığında şekillendirmek onların sağlıklarını doğrudan etkileyecektir.
Siron
10 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 20 dakika
Hamuru için
4 su bardağı un
1,5 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
Üzerinin sosu için
400-500 gr yoğurt
3-4 diş sarmısak
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
Unu yoğurma kabına aktarıp, tuzu ve suyu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. 10 dakika kadar dinlendirin.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, oklava yardımıyla hazır yufka büyüklüğünde açın. Yufkaları sacın üzerinde önlü arkalı pişirip bir kenarda ılık hale gelinceye kadar bekletin. Yufkaların hepsini rulo yapıp ikişer santim eninde dilimleyin. Hazırladığınız rulo parçalarını yağlanmış fırın tepsisine aralıksız olarak dizin. Sarmısakları ezip yoğurda ekleyin. Tuzu da ilave edip çırpın. Tereyağını eritip sıcak haldeyken hamurların üzerine gezdirin. Önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurdu aktarıp sıcak sıcak servise sunun.
Not: Sironu bazı marketlerden hazır olarak satın alabilirsiniz.
Dibekli pilav
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 25 dakika
Malzeme listesi
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı bitkisel margarin
1 adet orta boy kuru soğan
4-5 diş sarmısak
4-5 adet çarliston biber
2 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet orta boy domates
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
3 su bardağı sıcak su
Çarliston biberlerin başkısımlarını saplarıyla birlikte kesip çıkarın. Boylamasına ikiye bölüp, yarım santim eninde doğrayın. Domatesi rendeleyip soğanı incecik doğrayın. Sarmısakları ince ince dilimleyin. Diğer taraftan, margarini pilav tenceresinde eritip, üzerine soğan ve sarmısağı ekledikten sonra tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak malzemeler hafifçe yumuşayıncaya kadar, 1-2 dakika kavurun. Üzerine çarliston biberi ilave edip 3-4 dakika daha karıştırmaya devam edin. Salça ve rendelenmiş domatesi katıp 1-2 dakika kadar daha kavurun.. Son olarak, yıkayıp süzdüğünüz bulgur ve sıcak suyu da tencereye aktarıp karıştırın. Tuz, karabiber ve pul biberi serpiştirip orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Pilav suyunu iyice çektikten sonra ocağın altını iyice kısıp, 2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan aldığınız pilavı 10-15 dakika dinlendirin. İsterseniz üzerini ince kıyılmış taze nane ya da maydanozla süsleyerek servise sunun.