Çocukların mahyası

16. yüzyıldan beri ramazan aylarının simgelerinden biridir mahya.

Haberin Devamı

Camilerin iki minaresi arasına kandillerle yazılan yazılar ve çizilen şekiller, ramazan akşamlarını ışıl ışıl yapar.
Mahya, özellikle İstanbul’daki camilerde yaygındı ilk zamanlar. Çünkü iki, dört ve altı minareli camiler, yani selatin camileri çoğunlukla İstanbul’daydı.
İstanbul halkı her gün, akşamın mahyasını sabırsızlıkla bekler, özellikle de çocuklar iki minare arasına yapılan bu ışıklı resimlere bayılırlardı.
Çocukların bu ışıklı resimleri sevdiği, ramazan günleri yapıp akşamları cami avlularına ya da cami yakınlarına yerleştirdikleri “yer mahyaları”ndan da anlaşılabilir.
Evet, çocuklar ramazan günlerinde midye kabuklarına koydukları yağ ve fitillerle şekiller yaparlar ve fitilleri yakarak, bu şekilleri teravih namazına giden büyüklerin beğenisine sunarlardı.
Elbette ki bu beğeninin bir de ödülü olmalıydı.
Teravih namazına giden büyükler, çocukların yer mahyalarına “yağ parası” verirler, namaza öyle giderlerdi.
Şimdilerde ne sokakta oynayan çocuklar kaldı, ne yer mahyalarımız.
İstanbul’a ait pek çok şey gibi yer mahyasından da bahseden yok artık.

Haberin Devamı

ANKARA’NIN SEBZELİ ET TAVASI

Etleri orta boy bir tencereye koyup üzerine tereyağı ve sıvıyağ ekleyin. Orta ısılı ateşin üzerinde, tahta kaşıkla karıştırarak etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, 10 dakika kavurun.
Tuz ve karabiberi serpiştirip, arpacık soğanları ya da yarımay şeklinde doğranmış kuru soğanları tencereye aktarın. Yine sürekli karıştırarak 5 dakika daha kavurduktan sonra bir santimlik halkalar halinde doğranmış havuçları ve bezelyeleri ilave edin.
Karıştırarak 5 dakika daha kavurun ve 4 bardak sıcak suyu tencereye aktarın.
Ocağın altını kısıp eti en az 30 dakika daha, iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen etli sebzeleri orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabına aktarın.
Bu arada sos için yoğurt, un ve yumurtayı bir kasede çatal ya da tel çırpıcı yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Tuz ekleyip tekrar karıştırın.
Fırını 175 dereceye ayarlayın ve yemeği, üzeri iyice sararıncaya kadar, en az 25-30 dakika pişirip çıkarın ve 10 dakika kadar dinlendirin.
Sıcak olarak servise sunun. Yanına ev yapımı salatalık turşusu çok yakışacaktır.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-500 gr iri kemiksiz kuzu eti (Kuşbaşı dana eti de olabilir.)
-1 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı sıvıyağ
-15-20 adet arpacık soğan
(3 adet orta boy kuru soğan da kullanabilirsiniz.)
-2 adet orta boy havuç
-1 su bardağı taze bezelye
(Dondurulmuş bezelye de kullanabilirsiniz.)
-2 çay kaşığı tuz, karabiber
- 4 su bardağı sıcak su
Sos için;
-1 su bardağı yoğurt
-2 tepeleme yemek
kaşığı un
- 3 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları