Paylaş
Çoban salatasının, cacığın, turşuların ve pek çok yöresel yemeğin malzemelerinden biri olan salatalığın idrar söktürücü
özelliği vardır ve kabızlığa iyi gelir.Yatıştırıcı özelliği sayesinde uykusuzluğa da faydalıdır.
Kolesterolü düşürür, kalp ve damar hastalıklarını engellemeye yardımcı olur. A, B ve C vitaminleri içerir.
Tarımı çok eski tarihlerde de yapılan salatalığın anavatanı Kuzey Hindistan’dır. Kurak yerler hariç hemen her iklimde yetişir.
Sizi bilemem ama benim için salatalık yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden biridir.
En çok sevdiğim şeylerden biri de üzerine azıcık tuz serpilmiş söğüş salatalıktır.
EBEGÜMECİ – KUZUKULAĞI SALATASI
Kuzukulağı pembemsi bir sap üzerinde ince uzun yaprakları olan bir ottur. Genelde sonbahar aylarında semt pazarlarında bulunur. Tadı ekşimsi olduğundan salatalara çok yakışır.
Saplarından ayırdığınız kuzukulağı yapraklarını yıkayıp süzün. Elinizle küçük parçalara ayırıp geniş bir kâseye koyun.
Ebegümeci yapraklarını da iyice yıkayıp süzdükten sonra elinizle irice parçalayarak aynı kâseye ilave edin.
İsterseniz kuzukulağı ve ebegümecini, içine iki yemek kaşığı sirke koyulmuş kaynayan suda beş dakika haşlayıp süzün.
Ama ebegümeci ve kuzukulağı çiğ olarak da yenilebilen yabani ot çeşitleridir.
Ayıkladığınız yeşil soğanları incecik doğrayıp ilave edin. Varsa haşlanmış börülceyi de ekleyip (börülce bu salataya çok yakışır) kâsedeki malzemeleri karıştırın.
Sosu hazırlamak için zeytinyağı, tuz, toz şeker ve hardalı bir kâsede çırpıp salatanın üzerine gezdirin. İsterseniz 2-3 diş dövülmüş sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Salatayı küp küp doğranmış peynirle ya da lor peynirle süsleyerek servise sunun.
Malzeme Listesi
500 gr kuzukulağı
250 gr ebegümeci
2-3 adet taze
yeşil soğan
Varsa 1 su bardağı haşlanmış kuru börülce
Sos için;
Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz,
toz şeker
1 çay kaşığı tatlı hardal
Ayrıca;
150-200 gr beyaz peynir (Lor peynir de kullanabilirsiniz.)
Paylaş