Paylaş
Bu teknik, İ.Ö 3500 yıllarında Çinliler tarafından geliştirilmiştir. Elbette ki Çinliler bu yöntemi deneme yanılma yöntemiyle keşfetmişler. Önceleri pirinç de buğday gibi kuru toprağa ekilirmiş.
Çin’de yaşanan tarımsal devrim sonucunda bulunan bu yeni sistem, verimi ciddi oranda artırmış.
Bu yeni yöntemin de bazı olumsuz tarafları varmış tabii. Çeltik tarlası adı verilen bu tarlaları kaplayan suların devamlı değiştirilmesini sağlamak için büyük miktarda insan gücüne gereksinim duyulmaya başlanmış. Çin halkı da bu sorunu tarlalarını eğimli arazilere yerleştirerek çözmüş.
Set set düzenlenen tarlalarda suyun sürekli bir setten diğerine akması sağlanıyor. Ayrıca duru su sıtma mikrobu taşıyan sivrisineklerin yaşayıp çoğalmalarına uygun bir ortam sağladığı için, pirinç tarlalarında bulanık, çamurlu su kullanılıyor. Eğer işleyişte bir sorun çıkmazsa, yılda üç defaya kadar hasat toplanabiliyor.
Pirinç, kabuklu haliyle yendiğinde tam değeriyle beslediği için, arada sırada bu haliyle pilav yapıp, çeşitli sebzelerle tadını zenginleştirebilir, damağınızı alıştırabilirsiniz.
Bademli yoğurt tatlısı
Şurubu hazırlamak için, su ve tozşekeri orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
Şurubun koyulaşması için ocağın altını kısıp 10 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamuru hazırlamak için, oda sıcaklığında beklemiş olan yumurtaları derin ve geniş bir kaba kırın. Tozşekeri ekleyip mikserin yüksek devriyle, köpük köpük oluncaya kadar, en az 5 dakika çırpın.
Yoğurt ve irmiği ilave edip mikserle 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Son olarak vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip birkaç dakika daha çırpın.
Diğer taraftan, en az 30 santim çapında yuvarlak ya da aynı boyutlardaki kare, dikdörtgen bir fırın kabını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın.
Hazırladığınız hamuru kaba aktarıp kaşıkla üzerini düzeltin. Bademleri de serpiştirin.
5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında 30-35 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın.
Henüz sıcak haldeyken üzerine soğuk şerbeti gezdirip çekmesi için bekletin. Dilimleyerek servise sunun.
4 adet yumurta 1 çay bardağı tozşeker 2 çay bardağı yoğurt 1,5 çay bardağı irmik 2 paket vanilya 2 paket kabartma tozu 5 çay bardağı un
Ayrıca; 2 yemek kaşığı sıvıyağ 1 su bardağı soyulmuş badem
Şurup için; 4 su bardağı tozşeker 4 su bardağı su
Paylaş