Çikolatalı yemek yedim

Paris seyahatimde Amerikalı bir şefin yaptığı bol çikolatalı yemeğin hem yapılışını izledim hem de tadına baktım.

Haberin Devamı

Amerikalı şef, kıymayı bol soğan ve sarmısakla kavurdu, içine bolca yeşil ve kırmızı sivribiber ekledi. Oldukça fazla domates dilimi katıp kıymayı kavurdu. Bol miktarda kimyon, çamfıstığı, limon suyu, tarçın ve kişniş ilave edip kavurmaya devam etti. En sonunda bir avuç kadar çikolata ekleyip eriyinceye kadar pişirdi. Ocaktan aldı.
Sonra beni sahneye çağırdı ve “Buyrun, tadın” dedi. Kıymalı sosun içinde hiç çikolata tadı almadım ama sos çikolata kokuyordu ve çok lezzetliydi. Amerikalı şef, “Bu, çok eski bir Orta Amerika yemeğidir. Kullandığım çikolata ise hakiki Meksika çikolatası. Tıpkı tarçın gibi doğal bir tatlandırıcı” dedi.

Peynirli tepsi böreği

İç harcını hazırlamak için maydanozu incecik doğrayın.
Beyaz peynir ve maydanozu derin bir kapta karıştırın. Bir kenarda bekletin.
Hamuru hazırlamak için yumurta, su, tuz ve sirkeyi hamur yoğurma kabında karıştırın. Unu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesinden biraz daha sert ve pütürsüz bir hamur hazırlayın. Üzerini temiz bir bezle örtüp 1 saat bekletin.
Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Bezelerden 5 tanesini üzerlerine nişastalı unu serperek oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın.
Yağı tavada eritin. Açtığınız hamurları aralarına üçer yemek kaşığı yağ gezdirerek 40 santim çapındaki yağlanmış tepsiye üst üste dizin. Üzerine peynirli harcı yayın.
Kalan 5 adet bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp tepsiye üst üste serin. Kalan yağı hamurun üzerine kaşıkla gezdirin.
10 dakika önceden ısıtılmış 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlı fırının alt rafında 35-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin.
Dilimleyip servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamur için: - 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)

 - 1 su bardağı su

- Yaklaşık 5,5 su bardağı un

- 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi

- 2 çay kaşığı tuz

Harcı için:

- 2 su bardağı ufalanmış orta yağlı beyaz peynir (İsterseniz lorla karışık hazırlayın.)

- 1 demet maydanoz

Hamuru açmak için:

- 1 çay bardağı buğday nişastası

- 1 çay bardağı un

Ayrıca;

 - 125 gr bitkisel margarin

- 2 yemek kaşığı yoğurt

Yazarın Tüm Yazıları