Çeyiz sandığından sofralara

Birkaç gün önce Çankırı’nın ampul domatesinden ve yıllar sonra tekrar üretilmeye başlanan Karaköprü hıyarından bahsetmiştik. Çankırı’ya has bir lezzet olan Karaköprü hıyarının tohumunun yaşlı bir kadının çeyiz sandığından çıktığını da yazmıştık o yazıda. Gelin şimdi Karaköprü hıyarının hikayesine daha yakından bakalım.

Haberin Devamı

Bundan sekiz yıl önce annesi Şükran Karpuzcu’yu kaybeden Eren Karpuzcu annesinin eşyalarını incelerken çeyiz sandığını görüyor. Sandığı karıştırırken bir bohça içinde tohum buluyor. Tohumu alıp tarıma meraklı olan arkadaşı Kadir Yavuz’a götürüyor. Kadir Bey tohumları alıp ekiyor ekmesine ama ekerken pek ümidi olmadığını da belirtiyor. Sonra beklenmeyen oluyor; tohumlar önce çimleniyor, sonra meyve veriyor.
Kadir Yavuz tohumların meyveye dönüşmesini sağlamak için gübre bile kullanmıyor üstelik. Sonra tohumların yetiştiğini görüp bir kısmını arkadaşlarına bir kısmını da Çankırı’da ilgili kurumlara veriyor.
İşte Çankırı’nın kendine has lezzetiyle, Karaköprü hıyarıyla otuz yıl sonra tekrar buluşmasının hikayesi böyle. Bir yemekçi olarak böyle hikayelere çok değer veriyor ve nice kaybolmuş lezzetin ortaya çıkmasını diliyorum.

Haberin Devamı

Karışık otlu kişloren

Unu derin bir yoğurma kabına koyun. Üzerine tuz ve kabartma tozunu ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan yağı, yoğurdu ve yumurta sarısını ilave edip yoğurmaya başlayın. Malzemeleri birbirine iyice karışıncaya kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında olan ve ele yapışmayan hamuru toplayıp üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örterek oda sıcaklığında 20-30 dakika bekletin.
Diğer taraftan, üzeri için; sütü orta boy bir kaseye koyun. Bir taraftan tel çırpıcıyla çırparken bir taraftan da yumurtaları ve unu ekleyin. Rendelenmiş peyniri de katıp karıştırın. Tuz ve karabiberi serptikten sonra tekrar karıştırıp bir kenarda bekletin. Ispanak ve pazı yapraklarını yıkayıp süzün. İncecik doğrayarak geniş ve derin bir kaseye koyun. Yeşil soğan, taze nane, dereotu ve maydanozu da ayıklayıp incecik doğrayarak aynı kaba ilave edin. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip elinizle tıpkı hamur gibi yoğurarak sebzeleri yumuşatın. Sebzeleri yumurtalı sütlü karışımın içine aktarıp çatalla karıştırın.
Dinlenen kişloren hamurunu 25-30 santim çapındaki büyük boy ve yağlanmış bir tart kalıbına kenarlarını 2-3 santim yükselterek yayın. Hamuru çatalın ucuyla 4-5 yerinden delin. Hazırladığınız sebzeli kremalı karışımı hamurun üzerine aktarın. Kişloreni 5 dakika önceden ısıtıp 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 40-45 dakika pişirip çıkarın. Dilimleyin ve sıcak sıcak servise sunun.
Not: İsterseniz 8-10 yaprak ebegümeci, ısırgan otu, kuzu kulağı gibi yabani otlar da ilave edebilirsiniz.

Haberin Devamı

MALZEME LİSTESİ

Hamuru için;
-250 gr bitkisel margarin (yumuşamış olmalı)
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1 adet yumurtanın sarısı
-1 çay kaşığı tuz
-1 paket kabartma tozu
-4 su bardağı un
Kremalı karışım için;
-15-20 yaprak ıspanak
-8-10 yaprak pazı
-1 adet yeşil taze soğan
-1 demet taze nane
-1 demet dereotu
-1 demet maydanoz
-2 çay kaşığı tuz, karabiber
-1 çay kaşığı kırmızı pul biber
-2 su bardağı süt
-1 tepeleme yemek kaşığı un
-3 adet yumurta
-1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

Yazarın Tüm Yazıları