Cevizli Gürcü mezesi

Yeşil fasulyeleri ayıklayıp isterseniz ortadan ikiye bölün isterseniz bütün olarak bırakın.

Haberin Devamı

Kaynayan bol tuzlu suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Yağları geniş bir tavaya koyup kişniş ve biberi ekleyin. Orta ısılı ateşin üzerine koyup kızdırın. Üzerine çekilmiş ceviz içini katıp karıştırmaya devam ederek 5 dakika kadar kavurun. Yağda pişirdiğiniz cevizleri fasulyelerin üzerine gezdirin. Sıcak ya da ılık olarak servise sunun.

Malzeme listesi
-1 kg taze
yeşil fasulye
-50 gr tereyağı + 1 çay bardağı sıvıyağ
-300-400 gr ceviz içi
-2 çay kaşığı kırmızı toz biber
-2 çay kaşığı
toz kişniş

Nefis meyve: Ananas

Şimdiki çocukların sıradan sayıp hemen her gün yiyebildikleri yiyecek maddeleri ya da meyveler bizim çocukluğumuzda görmediğimiz, bilmediğimiz şeylerdi. Bazen yurtdışından gelen bir tanıdık getirirdi bunları da nasıl sevinirdik.
Ananas da böyle meyvelerden biriydi benim için. İlk kez konservesini yemiştim ve çok ama çok beğenmiştim. Şimdilerde mahalle manavlarının tezgahında bile var olan ananas, o zaman bizim için soyulmamış halini bile görmediğimiz, çok pahalı bir meyveydi. Çok sonra görmüştüm onun çam kozalağına benzeyen sert kabuğunu ve soyuluş şeklini.
Anavatanı Güney Amerika olan ananas, Kristof Kolomb tarafından 1400’lü yılların sonunda keşfedilmiş. Keşfedilmiş dediğimize bakmayın, elbette ki Güney Amerika yerlileri tarafından daha önce de tüketiliyormuş.
Adının yerli halkın ona verdiği “nana”, yani lezzetli nefis meyveden geldiğine dair rivayetler var. Ananas artık Avrupa’da ve dünyanın pek çok coğrafyasında yetişiyor ama en çok ananas yetişen yer Hawaii.

Yazarın Tüm Yazıları