Canım kuru yufkalarım

Annemden kalan alışkanlıkla yazın bahçelerde sacda pişirip kuruttuğumuz kuru yufkalar ne yazık ki İstanbul’da çok uzun süre saklanamıyor. Malum nem sorunu nedeniyle.

Bilirsiniz, Anadolu’da misafire sunulacak her şey evde hazırlanmalıdır. Hazır alıp ikram etmek bizim Anadolu geleneğinde çok ayıp sayıldığı gibi, ev sahibinin de beceriksiz olduğunun bir işaretidir.
Böyle bir anlayışla yetişen ben de kuru yufkalarıma çok güvenirim. Onlara gözüm gibi bakarım. Ama dünkü misafirlerim için kontrol ettiğim kuru yufkalarımın bazılarının ucundan küflendiğini görmek beni çok üzdü. Kendi kendime “canım yufkalarım” deyip durdum.
Akşam misafirlerim geldiğinde durumu onlarla paylaştım. Aralarında gerçek İstanbullu olanlar vardı ve onlar da eskiden İstanbul halkının da sofralarına çarşı böreği koymadıklarını, bunun ayıp karşıladığını söylediler.
Bunun üzerine konu Osmanlı döneminde İstanbul’da satılan böreklere geldi. Börek çeşitliliği o kadar fazlaymış ki! Sac böreği, tepsi böreği, Selanik böreği, Tatar böreği, talaş böreği, Çerkez böreği, Adapazarı böreği, Arnavut böreği, sigara böreği, Nemse böreği, su böreği, süt böreği, soğan böreği, Laz böreği ve daha neler neler...
Bu çeşitliliği yarınki yazımda kendi araştırmalarımı da ekleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Amacım, benim bilmediğim çeşitler varsa, sizlerin bana mail yoluyla iletmenizi sağlamak.

KARNABAHAR PANE

MALZEMELER
* 1 adet orta boy karnabahar
Pane sosu için;
* 2 adet yumurta
* 2,5 tepeleme yemek kaşığı un
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber ve pul biber
* Yarım su bardağı maden suyu (soda)
Ayrıca;
* 1 su bardağı sıvıyağ
* 2 su bardağı sarmısaklı yoğurt

YAPILIŞI
Karnabaharın kök kısımlarını kesip atın ve küçük çiçek buketleri gibi parçalara ayırın. Saplarının en fazla 2-3 santim olmasına dikkat edin.
Karnabahar parçalarını geniş ve derin bir tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar su ilave edin ve haşlayıp süzün. (Biraz diri kalmasına dikkat edin.)
Pane sosu hazırlamak için yumurta, un, tuz, biberler ve maden suyunu derin bir kapta çırpın. Pürüzsüz ve boza kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. (Krep hamuru gibi.)
Diğer taraftan yağı ince, uzun bir tencerede ya da fritözde kızdırın. Haşlayıp süzdüğünüz karnabahar parçalarını hazırladığınız hamura iyice bulayıp kızgın yağda, altın sarısı oluncaya kadar kızartın.
Karnabahar parçalarını kağıt havlu serdiğiniz tabağa aktarıp yağını çektirin. Üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirerek ılık olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları