Çocukluğumuzda saflığın ve özgürlüğün simgelerinden birisi olan narin gelincik çiçeği, aynı zamanda, koparıldığı anda hemen solmasıyla da hepimizi etkilemiştir.
O muhteşem kırmızı çiçekleri mayıs, temmuz ayları arasında açar ve ekin tarlaları içinde, yol kenarlarında bolca yetişir. Ancak, sanmayın ki bu nefis görünümlü çiçek yalnızca çiçek olmakla kalır. Gelinciğin yaprakları, özellikle Batı Anadolu’da yemek için kullanılır. Özellikle Ayvalık’taki ve Cunda adasındaki o muhteşem lokantalarda gelincik yemeklerinin en güzelini bulabilirsiniz. Gelinciğin çiğ olarak salatası yapıldığı gibi, yağ ve yumurta ile kavrularak da yenir. Gelinciğin çiçek kısmı ise kurutulur; anjin, bronşit, uykusuzluk ve öksürük için kullanılır. Bir de gelincik çiçeğinden şerbet, şurup ve likör yapılır. Hatta içenlerden gelincik likörünün tadına doyamadıklarını bile duymuşluğumuz vardır.
atatesli çiğköfte
8 kişilik
Hazırlama süresi 30 dakika
Malzeme listesi
á 4 adet orta boy patates
á 2 su bardağı ince bulgur
á 1 su bardağı ılık su
á 4 adet orta boy domates
á 1 yemek kaşığı biber salçası
á 1 yemek kaşığı domates salçası
á 1 çay kaşığı dolusu kimyon
á 1 çay kaşığı dolusu kırmızı pul biber
á 2 çay kaşığı tuz, karabiber
á 1 demet maydanoz
á 2 adet taze soğan
á 1/2 demet marul
Patatesler iyice yıkanıp soyulmadan ortadan ikiye bölündükten sonra tencereye yerleştirilir. Üzerine çıkacak kadar su eklenip bir tatlı kaşığı tuz serpildikten sonra yumuşayıncaya kadar haşlanır. Süzülmüş patatesler soyulur. Diğer taraftan, köftelik bulgur geniş bir kaba aktarılıp üzerine 1 su bardağı ılık su eklenir. Üzerine rendelenmiş domatesler ilave edilip bulgurun ıslanması için 15 dakika beklenir. Sıcak haldeki patatesler rendelenip üzerine eklenir. Harç, yaklaşık 5-6 dakika bastıra bastıra yoğrulduktan sonra, üzerine salçalar katılıp 10 dakika daha yoğurmaya devam edilir. Kimyon, pul biber, tuz ve karabiber serpilip 5 dakika daha yoğrulur. Maydanoz ve soğan ayıklanıp incecik doğranır. Marul yaprakları da gövdelerinden ayrılır. İyice yumuşayan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır. Marul yaprakları geniş bir servis tabağına dizilir. Üzerine köfteler yerleştirilip en üste ince kıyılmış soğan ve maydanoz serpiştirildikten sonra servise sunulur.