BuÄŸday hayat demektir

Buğdayın en kutsal olduğu topraklardan biri de Anadolu topraklarıdır.

Haberin Devamı

Bu toprakların her bölgesinde buğday öğütülmüş ya da öğütülmemiş haliyle ve pek çok değişik şekil, tat ve isimle sofralarımıza gelir. Buğday un haline geldikten sonra börek, mantı, kesme aş, makarna, kuskus, çorba, baklava gibi çeşitli şekillerde soframıza gelir. Kars’ta hınkel olur, Çankırı’da piti aşı, Eskişehir’de tatarböreği, Sinop’ta nokul, Erzincan’da eşgili çorba, Beypazarı’nda suböreği olarak çıkar karşımıza. Araştırmalarıma göre buğdaydan en fazla yemek yapılan yer yine Anadolu topraklarıdır. Geleneklerimizde de buğdayın önemli bir yeri vardır. Çocuklarımızın ilk dişi çıktığında diş hediği yapar, inci gibi dişleri olmasını dileriz. Düğün yemeklerimizde keşkek, muharrem ayında aşure pişiririz. Buğdayın bulgur haline getirilmesi de adeta bir şölen gibidir Anadolu’da. Buğdayın kış aylarına yaptığı yolculuk mutluluk dolu bir telaştır. Çocukluğunu ve gençliğini bu tatlı koşturmacalar seyrederek, eğlencelerine katılarak geçiren biri olarak buğdayın bolluk ve bereketin simgesi olduğuna inanırım.

Haberin Devamı

Suzi’nin arabiyata makarnası

Sarımsaklar tavaya koyulup eklenip 1 dakika kadar karıştırılır. DoÄŸranmış domates, tozÅŸeker, tuz ilave edilip karıştırılır. Sos orta ısılı ateÅŸte, arada sırada karıştırılarak 8-10 dakika daha piÅŸirilir. Domatesler iyice ezilip suyunu çekecektir. Servise sunulmadan 15 dakika önce büyük bir tencereye su koyulup 2 çay kaşığı tuz serpilir ve karıştırılır. Su kaynamaya baÅŸlayınca makarnalar atılıp karıştırılır ve 10 dakika kadar haÅŸlanıp süzülür. Makarna suyundan 1 su bardağı kadar ayrılır. Makarna tekrar tencereye alınıp, üzerine ayrılmış olan makarna suyu ve piÅŸen sos ilave edilir. ıyice karıştırılıp ince kıyılmış maydanoz serpiÅŸtirildikten sonra beklemeden servise sunulur.Â

· 1 paket spagetti makarna (papardelle ya da fetiçuni makarna da kullanılabilir) · 2 yemek kaşığı zeytinyağı· 3 diÅŸ sarmısak · 6 adet orta boy domates (1 kutu konserve soyulmuÅŸ domates de kullanılabilir) · 1 çay kaşığı tozÅŸeker· 1 demet maydanoz· 2 çay kaşığı tuz, karabiber· 2 çay kaşığı pulbiber ya da acı toz kırmızı biber (daha acı bir biber de kullanılabilir)Â

Yazarın Tüm Yazıları