“Tatarlar’ın ve Mısırlılar’ın milli içeceğidir” diyebileceğimiz boza, besleyici değeri de çok yüksek olan bir içecektir.
Yazın serinlik, kışın da sıcaklık kaynağı olan boza, tarih boyunca çok sevilen bir içecek olmuştur. Osmanlı’da da saraydan fukara sofrasına ve askere kadar hemen her kesim tarafından sevilerek içilirdi boza. İçerdiği az miktarda da olsa alkole rağmen meşru bir içecek olma özelliğini de korumuştur. Çocuklara kuvvetli olmaları için, hamile kadınlaraysa sütleri bol olsun diye içirilen bu içecek, fukara ve asker tarafından da içine ekmek doğranarak tüketilirdi. Osmanlı’da çok miktarda tüketilen boza, iki farklı şekilde yapılırdı. Bir tatlı boza vardı, bir de alkol ve asit oranı daha yüksek olan ve “Tatar bozası” da denen ekşi boza. Ayasofya’daki taşaklı boza, Unkapanı’ndaki Sinan Boza ise dönemin ünlü bozacılarıydı. Çocukluğumuzun kış gecelerinde evlerimizin içine süzülen “Bozacı geldi” sesi ne yazık ki artık yok. O günler sadece “eski, güzel günler” olarak hatırlarda kaldı...
ÇİKOLATA SOSLU YOĞURT TATLISI
MALZEMELER Kek hamur için; * 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.) * 1 su bardağı toz şeker * 3 su bardağı irmik * 1 su bardağı eritilmiş bitkisel margarin (Tereyağı da kullanabilirsiniz.) * 2 su bardağı yoğurt * 1 paket vanilya * 2 paket kabartma tozu Şerbeti için; * 3 su bardağı toz şeker * 3 su bardağı su * Yarım limonun suyu Üzeri için; * 1 paket hazır kakaolu sos
YAPILIŞI Kekin hazırlanması için oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılıp üzerine şeker eklenir. Karışım, bir tel çırpıcı ya da mikser yardımıyla çırpılırken, yoğurt ve yağ katılır ve çırpmaya 2-3 dakika daha devam edilir. Üzerine irmik, vanilya ve kabartma tozu ilave edilip iyice karıştırılır. Kekten daha katı kıvamlı olan hamur, sıvıyağla iyice yağlanmış 30-35 santim çapındaki borcam ya da büyükçe bir kek kalıbına aktarılır. 5 dakika önceden ısıtılıp 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kahverengileşinceye kadar, en az 40 dakika pişirilir. Çıkarılıp soğuması için kenarda bekletilir. Şerbetin hazırlanması için toz şeker ve su küçük bir tencereye koyulup orta ısılı ateşin üzerine oturtulur. Arada sırada karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Ocağın altı kısılıp limon suyu ilave edildikten sonra 5 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Sıcak haldeki şurup, soğumuş olan tatlının üzerine gezdirilir. Tatlının iyice soğuması beklenir. Hazır kakaolu sos pişirilip ılıtılır ve üzerine gezdirilir. Soğuyunca dilimlenerek servise sunulur.