Birbirimize ihtiyacımız var

Bayram temizliğini yaptınız, şimdi sıra yemeklerde ve tatlılarda değil mi?

Haberin Devamı

Arefe günü telaşı sizi de sardı. Kafanızda bir sürü yemek ve tatlı planladınız ve sonunda karar verdiniz ne yapacağınıza. Listenin başında yine torununuzun en sevdiği tatlı ve kızınızın çoktandır isteyip durduğu zeytinyağlı dolma var. Oğlunuzun çocukluğundan beri vazgeçemediği bayram kavurmasını saymaya bile gerek yok sanırım.
Bu yıl bayram tatili çok uzun olmadığı için daha çok insanın yaşadığı şehirde kalacağını düşünüyorum. Pek çok çalışan, bu durumu şanssızlık olarak niteleyebilir ama anneanneler, babaanneler, dedeler ve bir önceki nesil için durum pek öyle değil.
Onlar günler önceden başladılar bayram hazırlıklarına ve bugün bu hazırlıkların son günü. Yarın sabahtan itibaren onlar çocuklarını, torunlarını, eş, dost, akrabayı beklemeye başlayacaklar. Kimileri “neyi eksik yaptım” diye heyecandan uyuyamayacak bile belki.
Bir de çeşitli nedenlerden ötürü ailesinden ayrılarak huzurevlerinde yaşamak zorunda olan yaşlılar var ki, onlar her zamankinden biraz daha fazla ilgi bekleyecekler.
Çünkü bayramlar umudu, beklentiyi artıran şeylerdir. Ve sadece çocukların bayramlıkları olmaz. Yetişkinler, yaşlılar da bayram için giyinirler, hediyeler beklerler, kalabalık isterler.
Gelin bu bayram, hazır bir yere de gitmemişken, yakınınızdaki bir huzurevine uğrayın. İlla terk edilmiş olmaları gerekmiyor oradakilerin. Uğrayın ve kalabalık yapın oraları. Bir kişiyle bile sohbet etseniz, bir kişinin bile elini sıksanız kârdır.
Bu söylediklerimi de yanlış anlamayın sakın. Sadece onlar için yapmayın bunu. Kendiniz için de yapın, çünkü sizin de onlara ihtiyacınız var, en az onların size olduğu kadar.
Kalabalık, mutlu bayramlarınız olsun.

Haberin Devamı

Köri soslu tavuk sote

Göğüs etini kuşbaşı et formunda doğrayın. Soğanı incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.
Zeytinyağını derin bir tavada (wok denilen Çin tavası kullanmanızı öneririm) orta ısılı ateşte kızdırın.
Soğan ve sarmısakları kızgın yağa aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak 1 dakika kadar kavurun. Tavuk etini hemen ekleyip 4-5 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin.
Tuz, karabiber, fesleğen ve naneyi serpiştirip karıştırdıktan sonra ocağı kısın. Eti kısık ateşte 5 dakika daha pişirin.
Sosu hazırlamak için; un, hardal ve köriyi bir kaseye koyun. Üzerine ılık haldeki et ya da tavuk suyunu ekleyip (sıcak olmamasına dikkat edin, sıcak olursa topaklaşır) çatal yardımıyla iyice çırpın.
Hazırladığınız sosu pişmekte olan etin üzerine aktarın. Tavuk etini kısık ateşte, sık sık karıştırarak 20 dakika daha pişirip ocaktan alın. İncecik kıyılmış yeşil soğanın yeşil kısımlarını ekleyip karıştırın ve pilavın üzerine sosuyla beraber aktarıp servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  3 adet tavuk göğüs eti
-  5 yemek kaşığı zeytinyağı
-  1 adet orta boy kuru soğan
-  1 çay kaşığı tuz, karabiber
-  2 çay kaşığı kuru fesleğen, nane
-  3 diş sarmısak
Sos için;
-  1 tepeleme yemek kaşığı un
-  2 çay kaşığı tatlı hardal
-  1 çay kaşığı toz köri
-  2 su bardağı et ya da tavuk suyu (Hazır et ya da tavuk suyu tabletini ılık suda eriterek de kullanabilirsiniz.)
-  Yarım taze yeşil soğan

Yazarın Tüm Yazıları