Bir simidin peşinden nereye kadar gidersiniz?Yolunuz hiç Karadeniz’e düşer mi? Eğer düşerse, Trabzon’dan yola çıkıp Rize’yi de göreyim derseniz, Sürmene’de mola verin derim.
Girişte Humurgan’da Bozo’da peynirli pideyle başlayın keşfe...Tatlı niyetine ne yazık ki pastanelerinde bulunmayan şıra malezini tatmanızı dilerim. Akşama doğru mis gibi bir çayın eşliğinde, çıtır çıtır bir simit ne kadar iyi gider. Zarha’da Sürmene Pidecisini işleten Meryem Hanım Osmanlı simidi yapıyor.Yani hazırladığı simitleri susamlamadan önce pekmezli soğuk suya batırıyor, bol susamla fırına sürüyor. Fırından 22 ayar altın sarısı renginde çıkıyor simitler. Tadıp da sevmeyen yok... Bu arada fırında mercimek çorbası ,pideleri ve lahmacunu da çok güzel Meryem Hanım’ın..Yolunuz düşer diye...
İNCE NOKTALAR
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpip, folyo kağıdına sararak, 5 dakika fırında ısıtın. Böylece taze ekmekler elde edersiniz.
ANNEMİZİN MUTFAĞI
Patlıcanlı bitez böreği
Yapılışı:
Patlıcanları közleyin. Peynir, tuz, karabiber ve zeytinyağını ilave edip karıştırın. Bir kapta, un ve margarin, tuz ve süt ile hamur elde edip, üzerini örterek 30 dakika dinlendirin.Hamurdan iki eşit beze yapın, bezelerden birini oklava ile incelterek, önceden yağladığınız cam tepsiye yayın. Üzerine iç harcını yayın. Diğer bezeyi de açarak harcın üzerine kapayın.
Yumurta sarısı ve suyu çırparak, üzerine sürün. Böreği kare dilimlere, her bir kareyi de iki üçgene ayırın.175 derecede 35 dak. pişirin.
10 kişilik Hazırlama süresi 35 dakika Pişirme süresi 35 dakika
Hamur için
125 gr margarin (yumuşamış)
1,5 su bardağı süt
4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
İçi için
6 adet orta boy patlıcan (konserve olabilir)
1 su bardağı rende kaşar
1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için
1 adet yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı su
Güvey kurabiyesi
Yapılışı:
Kakao, margarin, pudra şekeri, vanilya, limon kabuğu rendesi ve tuzu koyup, avucunuzun içiyle ezerek karıştırın. Unu ilave edip, katı kıvamlı kurabiye hamuru tutuncaya kadar yoğurun. Üzerini örterek 30 dak. bekletin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yarım parmak kalınlığına merdaneyle açın. Kalıplar yardımıyla kurabiyeleri şekillendirin.
Tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri, 175 dereceye ayarlanmış fırında 15 dak. pişirin. Çilekli oralet ve sütü, karıştırın. Oraletli sütü, krem şantiye yavaş yavaş ekleyerek mikserle çırpın. Krem şantiyi buzdolabında 30 dak. beklettikten sonra kurabiyeleri süsleyin.
10 kişilik Hazırlama süresi 25 dakika Pişirme süresi 15 dakika
Malzeme listesi
2 yemek kaşığı kakao
150 gr. margarin
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı ucu tuz
2,5 su bardağı un
Üzeri için
1/2 paket krem şanti
2 yemek kaşığı çilekli oralet (veya 1 çay kaşığı ucu pembe gıda boyası)